Din Arad Cultură Ultima oră
Concert cu muzică de Ceaikovski și Schubert, live de la Filarmonica Arad
Concert cu muzică de Ceaikovski și Schubert, live de la Filarmonica Arad
21/04/2021 ⋅ 0 comentarii

Televiziunea Arad va transmite joi, 22 aprilie, începând cu ora 19.00, un concert simfonic fără public, de la Filarmonica Arad. 

Strâns legată de legendarul concert pentru vioară în re major, op. 35, dar și de dezastruosul și emoționalul an 1877 – anul căsniciei sale eșuate – colecția Souvenir d’un lieu cher este dedicată excentricei patroane milionare a lui Ceaikovski, Nadejda von Meck, și domeniului ei de la Brailov.

În tihna și splendoarea acestui loc, Ceaikovski a poposit în primăvara anului 1878, răsplătind prin talentul său generozitatea și ospitalitatea de care s-a bucurat.

Partea lentă, cuprinsă inițial în structura primei versiuni a concertului său pentru vioară și orchestră, va primi acum un nou titlu, Méditation, devenind inițiatoarea micului triptic pentru vioară și pian.Va fi urmată de mișcările noi, Scherzo și Melodie (Chant sans paroles).

Souvenir d’un lieu cher (În amintirea unui loc drag) este o raritate a repertoriului mondial de concert. Îmbrăcată în vestimentația simfonică a lui Alexandr Glazunov, partitura marchează debutul concertului nostru de joi, un eveniment în care am adăugat, pentru plăcerea și echilibrul audiției, o porție la fel de savuroasă de muzică de Schubert.

Concert simfonic

Dirijor: Cristian Neagu

Solist: Florin Gherghel

Program:

Piotr Ilici Ceaikovski – Souvenir d’un lieu cher op.42

Franz Schubert – Simfonia a V-a în si bemol major D.485


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.