Național Din Arad Ultima oră
Misiune îndeplinită! Militarii arădeni din cadrul Batalionului de Protecție a Forței „Golden Lions” s-au întors acasă din Afganistan
Misiune îndeplinită! Militarii arădeni din cadrul Batalionului de Protecție a Forței „Golden Lions” s-au întors acasă din Afganistan
15/04/2021 ⋅ 0 comentarii

Misiune îndeplinită! Militarii arădeni din cadrul Batalionului de Protecție a Forței „Golden Lions” s-au întors acasă din Afganistan.

Ceremonia de repatriere a avut loc astăzi, 15 aprilie, în Cetatea Aradului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. 

 În cadrul misiunii NATO „Resolute Support", Batalionul de Protecție a Forței „Golden Lions” a participat, pentru aproximativ șapte luni, la misiuni de asigurare a securității Bazelor Militare Kandahar şi Bagram, împreună cu partenerii americani și cu forțe de securitate afgană. Structura românească din teatrul de operații Afganistan a fost generată de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”. De asemenea, din Batalionul de Protecție a Forței „Golden Lions” a făcut parte și o subunitate din Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”.

Detașamente ale Batalionului 191 Infanterie ,,Colonel Radu Golescu” au mai participat la misiuni internaționale, în teatre de operaţii din Kosovo (2003, 2004 și 2007) și Afganistan (2012).

În cadrul ceremoniei, au fost medaliați militarii care au fost răniți în timpul misiunilor, dar și mai mulți militari pentru merite deosebite.

„În aproximativ 7 luni militarii au executat misiuni în teatrul de operații din Afganistan. Suntem bucuroși să ne întoarcem cu toții acasă, în efectiv complet. A fost o misiune în care ne-am adaptat la toate schimbările și modificările care au avut loc la nivelul teatrului de operații din Afganistan. Am reușit cu brio să avem aprecierea partenerilor de coaliție și de asemenea, a partenerilor afgani pentru modul ireproșabil în care ne-am desfășurat misiunea, dovadă sunt și medaliile pe care militarii noștri le-au primit de la partenerul American și chiar comandantul misiunii „Resolute Support” din Afganistan a ținut să vină personal să ne felicite. Suntem bucuroși să fim acasă, avem o perioadă scurtă de concediu, în care vom fi alături de familie, de prieteni și așteptăm să ne reîntoarcem în cazărmi, să ne reluăm activitatea de zi cu zi. Bineînțeles, în teatrul de operații din Afganistan nivelul de amenințare este ridicat, am fost implicați într-un incident, în data de 21 septembrie, când vehiculul patru dintr-o patrulă românească a acționat un dispozitiv exploziv. Din fericire pentru noi, militarii sunt bine, s-au recuperate în urma primului ajutor acordat și, de asemenea, tratamentului de specialitate din baza militară și a spitalului din București”, a spus lt. col. Mihai Ioniță din cadrul Batalionului Protecția Forței „Golden Lions”.

Ceremonia de întoarcere în țară din teatrul de operații Afganistan a Batalionului de Protecția Forței „Golden Lions" a fost transmisă live pe pagina Ministerului Apărării Naționale: 
 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.