Național Învățământ Cultură Ultima oră
Proiectul online „Uniforma militară, simbol al regalității românești”, lecție alternativă de istorie pentru elevi
Proiectul online „Uniforma militară, simbol al regalității românești”, lecție alternativă de istorie pentru elevi
04/04/2021 ⋅ 0 comentarii

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” a lansat de curând un proiect educațional online inedit, în scolile din România: „Uniforma militară, simbol al regalității românești”, prin care membrii asociației propun o modalitate alternativă de a prezenta perioada monarhiei românești elevilor din școlile gimnaziale și licee, promovând valorilor istorice și culturale, precum și uniformele pe care regii României le-au purtat de-a lungul timpului.

Inspirați de vorbele regelui Ferdinand I, „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa!”, membrii asociației aduc în fața elevilor, prin intermediul platformelor online Zoom și Meet, reproduceri istorice ale ținutelor militare purtate de regii Carol I, Ferdinand I și Mihai I, accesorii, explicații uniformologice, dar și evocări ale unor momente importante din timpul monarhiei românești.

Purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradiţiilor istorice ale armatei române, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” reunește renactori cu experiență, deținători de arme de colecție și pasionați de reenactment și istorie vie din țară.

„Inspirați de curajul, loialitatea și spiritul de răspundere al Regelui Ferdinand I al României, ne propunem să creăm punți în timp și spațiu, între trecut și prezent, atât de necesare astăzi tinerilor români pentru cultivarea identității naționale, prin participarea cu uniforme, echipament și accesorii de epocă, la evocări omagiale, acţiuni de comemorare, reconstituiri istorico-militare, defilări, organizarea unor gărzi de onoare, prezentări de uniforme și mânuiri de arme”, ne-au declarat cei trei organizatori ai proiectului online: istoricul Andrei Popete Pătrașcu, Liviu Burcea și Vali Popa. 

Despre Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Liviu Burcea, președintele Asociației, ne-a declarat că aceasta s-a înființat în anul 2020, fiind o organizație al cărui scop principal îl constituie promovarea tradiţiilor istorice și militare românești, cultivarea respectului faţă de ostaşii armatei române și armatelor străine, care, cu cinste, curaj şi sacrificiu, şi-au făcut datoria faţă de patria lor, promovarea valorilor umaniste, cunoașterii istoriei și păstrarea în memoria posterității a personalității Regelui Ferdinand I. Asociația își propune să atragă parteneri din rândul celorlalte asociații de reenactment din țară și străinătate, asociațiilor și fundațiilor culturale și istorice, instituții și autorități, renactori, cadre militare active, în retragere și rezervă, profesori, preoți, studenți, elevi, pasionați de istorie și trecut, în vederea organizării de reconstituiri istorice, elaborării şi implementării de proiecte şi programe de istorie vie, prin colaborarea cu alte ONG-uri, cu sprijinul voluntarilor, comunităţii şi al autorităților.”

Proiectul online „Uniforma militară, simbol al regalității românești” s-a desfășurat până acum în patru școli, din București și Gorj, urmând să fie reluat după vacanță cu elevi din Prahova, Bacău, Cluj și Buzău. 
Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, invită și alte școli să participe la acest proiect, anul 2021 fiind și Anul Centenarului nașterii regelui Mihai I al României. Asociația poate fi contactată, accesând siteul www.asociatiaferdinand.com.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.