Mănăstirea Putna oferă gratuit, în format digital, două volume dedicate istoriei zbuciumate şi greutăţilor prin care au trecut românii din Cernăuţi, informează Basilica.ro.
Cele două cărţi au fost coordonate de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române.
„Fântâna Albă – Golgota Neamului”
A fost lansată în anul centenar şi cuprinde fragmente şi mărturii despre cele întâmplate la Fântâna Albă, publicate după 1991.
„După masacrul de la Fântâna Albă au urmat închisorile, deportările și condamnările la moarte ale celor care erau bănuiți că au participat la marșul către Fântâna Albă. Nimeni nu cunoaște numărul celor masacrați. Fiecare sursă indică altă cifră. Oficial, cifra este infimă”, precizează în Cuvântul Înainte, Alexandrina Cernov.
Descarcă volumul de AICI
„Drama Românilor din regiunea Cernăuți”
Volumul „Drama românilor din Regiunea Cernăuți” prezintă mai multe informații despre evenimentele petrecute în acei ani de ocupație sovietică, 1940–1941, 1945–1947, și ajută la înțelegerea proceselor ce s-au derulat și a consecințelor lor: demografice, etnolingvistice, a stării psihologice și morale a populației.
„Amintirea acelor ani este vie și astăzi”, notează Alexandrina Cernov în prefaţa volumului apărut în 2019.
Descarcă volumul de AICI
Foto: Mănăstirea Putna
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.