Național Life Ultima oră
Ziua internațională a Păsărilor, sărbătorită în mediul online de SOR
Ziua internațională a Păsărilor, sărbătorită în mediul online de SOR
01/04/2021 ⋅ 0 comentarii

Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită încă din 1906, an în care a intrat în vigoare documentul "Convenţia Internaţională pentru protecţia păsărilor utile pentru agricultură", semnat încă din 1902, la Paris de către 13 ţări din Europa. În 1950 a fost înlocuit de Convenţia Internaţională privind Protecţia Păsărilor. Ziua Internaţională a Păsărilor este marcată şi de UNESCO, în programul "Omul şi biosfera".
În România, Ziua Internațională a Păsărilor s-a sărbătorit din perioada interbelică, cu manifestaţii care se adresau în spcial elevilor. După ce în comunism nu s-a mai sărbătorit,  Societatea Ornitologică din România a reintrodus evenimentul "în calendar", începând din 1994.

Anul acesta, SOR a anunţat că Ziua Păsărilor se va sărbători în mediul online, prin evenimente organizate pe pagina sa de Facebook.
Astfel, Ziua Păsărilor 2021 va debuta, de la ora 10, cu un material video în care vor fi prezentate cele mai comune specii de păsări ce pot fi observate în orașe. La ora 12 se va organiza un quiz destinat celor începători în recunoașterea păsărilor, urmat, la ora 14, de un quiz pentru pasionații din domeniu.
La ora 18, SOR va prezenta, tot pe pagina sa de Facebook, "un formular conceput să vină în ajutorul celor care merg în această perioadă în natură pentru activitățile de birdwatching".
"Ziua Păsărilor este unul dintre evenimentele emblemă ale Societății Ornitologice Române, care, în cei 27 de ani de când este organizat, a reușit să strângă mii de participanți. La SOR, an de an, sărbătorim Ziua Păsărilor alături de iubitorii de păsări și natură. Chiar dacă nici în acest an nu ne putem întâlni cu toții în natură din cauza măsurilor de restricție impuse de autorități, tot ne vom bucura de păsări, doar că, de data aceasta, doar în mediul online. Printre activitățile pe care le-am pregătit pentru această zi specială se regăsește un filmuleț de inițiere pentru recunoașterea celor mai comune specii de păsări pe care le putem vedea în orașe. După ce învățăm cum să le recunoaștem, urmează să exersăm cunoștiințele abia învățate printr-un quiz pentru începători. Nu i-am uitat nici pe împătimiții păsărari și am organizat un quiz și pentru ei", spune directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Cele mai indicate locuri pentru "birdwatching" (privit urmărit sau fotografiat păsări) sunt zone precum râuri, lacuri naturale sau de acumulare, mlaștini și păduri. În
Transilvania, sunt menţionate lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, yona Zau de Câmpie-Tăureni.

Foto: SOR

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.