Național Ultima oră
Municipiile Iași și Cahul s-au înfrățit de Ziua Unirii Basarabiei cu România
Municipiile Iași și Cahul s-au înfrățit de Ziua Unirii Basarabiei cu România
29/03/2021 ⋅ 0 comentarii

Municipiile Iaşi şi Cahul s-au înfrăţit la 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Semnarea acordului de înfrățire a avut loc sâmbătă, 27 martie, la Primăria Municipiului Iași. Documentul a fost semnat de primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi de omologul său, Nicolae Dandiș, conform Basilica.ro.

La manifestare au fost prezenţi Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.

Primarul Iaşului a mulţumit Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru „frumosul moment de la mormântul preşedintelui Sfatului Ţării, Ion Inculeţ„, şi a evidenţiat importanţa acordului semnat.

„Momentele pe care autorităţile publice de pe cele două maluri ale Prutului le realizează prin aceste acorduri de înfrăţire sunt fiecare dintre ele, după mărimea lor, o picătură mai mică sau mai mare într-un ideal pe care îl dorim împlinit sau re-împlinit după mai bine de 100 de ani deja”, a spus primarul Mihai Chirica.

Mitropolitul Teofan a vorbit despre starea de aşteptare în care se află românii aflaţi pe cele două maluri ale Prutului şi despre dezideratul Unirii Basarabiei cu România, asemănându-l cu „naşterea unui prunc, pe care îl putem numi România reîntregită”.

Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, a remarcat că acordul de înfrățire va deschide noi oportunități. Prin „semnarea acestui act legalizăm frățietatea între comunitățile noastre”, a subliniat edilul Cahulului.

Înfrățirea celor două orașe a fost aprobată de Ministerul Român al Afacerilor Externe și de Consiliul Local Iași, prin Hotărârea nr. 137 / 27 aprilie 2020.

Sâmbătă, anterior semnării documentului, oficialitățile menționate au participat la Bârnova la o serie de evenimente organizate la mormântul marelui patriot Ion C. Inculeț.

Acordul de înfrățire a fost aprobat de consiliile locale ale celor două orașe încă din 30 aprilie anul trecut.

Foto: Infoprut

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.