În România, se aruncă în medie 11,9% din mâncarea cumpărată, iar în Europa media se dublează, a declarat, joi, consilierul de stat Laszlo Borbely, şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, în cadrul unui eveniment de profil, potrivit Mediafax.
“Mâncarea ajunge prea repede la gunoi fie că se degradează prea repede (26%), fie din cauza unei estimări greșite a cantității de alimente (21%), ori din pricina excesului de cumpărături. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare”, arătat Borbely.
Potrivit acestuia, un copil din doi (45%) cu vârsta de până la șase ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială.
Totodată, mai mult de 15% din populația țării noastre suferă de obezitate, iar o treime este supraponderală.
“Statisticule Uniunii Europene (UE) arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone pierdute în fiecare an, adică peste 6000 de tone pe zi”, a spus oficialul din Guvern.
Laslzlo Borbely a prezentat și Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 care vizează problemele legate de malnutriție, dezvoltarea unui sector agroalimentar durabil și competitiv, asigurării unor condiții de viață în mediul rural apropiate de mediul urban, promovarea producției autohtone și ecologie, dar și valorificarea produselor tradiționale și montane cu valoare adăugată.
De asemenea, potrivit Băncii pentru alimente București, 7 milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% dintre familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică.
Banca pentru Alimente luptă împotriva risipei alimentare, a sărăciei și excluziunii sociale, sprijinând organizațiile caritabile care sunt în contact direct cu persoanele defavorizate.
În prezent, Banca funcționează în București, Ilfov și Prahova. Activitatea este desfășurată de trei angajați și mai mulți voluntari. Din 2018, două proiecte similare funcționeză în Cluj și Roman.
Până la sfârșitul anului curent, un nou proiect va funcționa în Brașov.
Până în prezent, au fost colectate 609 tone de alimente, iar obiectul propus de Bancă pentru anul 2020 este de 1000 de tone alimente colectate.
Sursa: stiripesurse.ro
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.