Național Religie Ultima oră Externe
În Basarabia de Sud va fi construită prima mănăstire în memoria eroilor români înhumaţi la Tiganca
În Basarabia de Sud va fi construită prima mănăstire în memoria eroilor români înhumaţi la Tiganca
04/03/2021 ⋅ 0 comentarii

În Episcopia Basarabiei de Sud va fi construită prima mănăstire închinată eroilor români înhumaţi la Tiganca.

 Lăcaşul de cult va fi ridicat chiar în localitatea unde românii şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În acest scop a fost demarată o campanie de colectare fonduri, iniţiată de mai multe asociații din România și Republica Moldova,informează Basilica.ro.

„Există locuri unde istoria s-a scris cu sânge…. Există locuri unde libertatea a luat forma sacrificiului suprem… Există locuri ce cheamă la memorie şi mântuire… Un astfel de loc este Dealul Ţiganca de pe malul Prutului, unde pământul mai păstrează urmele obuzelor ce i-au muşcat din holde în vara fierbinte a anului 1941, iar în noapte se mai aud gemetele celor care şi-au pierdut viaţa în una dintre cele mai crâncene bătălii pentru Basarabia. După decenii de tăcere, pământul a scos la iveală oasele înălbite, într-un ultim gest de chemare la memorie: cine nu-şi cinsteşte eroii, n-are viitor! După mai multe demersuri, Statul Român a amenajat aici un cimitir ostăşesc, cu 1200 de cruci ridicate în onoarea ostaşilor şi ofiţerilor români care s-au jertfit pentru dezrobirea Basarabiei”, se precizează pe site-ul TVR Moldova, citat de Basilica.

Lupta de la Ţiganca, din iulie 1941, este considerată de istorici cea mai sângeroasă bătălie purtată de români pentru reîntregirea graniţelor ţării. Pierderile armatei române s-au ridicat la 4.271 de morţi, 12.326 de răniţi şi 6.168 de dispăruţi.

Mănăstirea Eroilor Români din Ţiganca, Republica Moldova, va avea hramul „Înălţarea Domnului”.

Cei care doresc să sprijine lucrările de construcţie, pot dona în următoarele conturi:

Beneficiar: Mănăstirea Eroilor Români „Înălţarea Domnului”
Cod fiscal: 1016620006909
BC Moldova Agroindbank S.A., sucursala Cantemir
cod AGRNMD2X712

Cont MDL (Cod IBAN) – MD16AG000000022514123505
Cont RON (Cod IBAN) – MD59AG000000022514123507

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.