Național Din Arad Sănătate
Măsuri pentru prevenirea bolilor respiratorii specifice sezonului rece. Recomandările Direcției de Sănătate Publică
Măsuri pentru prevenirea bolilor respiratorii specifice sezonului rece. Recomandările Direcției de Sănătate Publică
07/12/2019 ⋅ 0 comentarii

Sezonul rece favorizează apariţia unor boli, aşa numite boli de „sezon”: guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa, afecţiuni acute din sfera ORL, dar şi acutizarea unor boli cronice cu care pacienții au fost diagnosticați în trecut. Incidența lor este crescută în acest sezon din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunității locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.

Pentru a putea face față schimbărilor bruște de temperatură și a ne mentine sanatatea, DSP Arad recomanda masuri preventive adresate populației. 

 Cel mai eficient mijloc de prevenție rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu sapun și apă din abundență. 

De asemenea, se recomandă: 

Izolarea la domiciliu sau spital a celor bolnavi; evitarea colectivității - serviciu, gradiniță, școală, spații închise supraaglomerate; folosirea unei batiste sau a unui șervețel de unică folosință în cazul strănutului sau tusei, astfel se poate preveni răspândirea infecției; spălatul mâinilor cu apă caldă și săpun după strănut, tușit; vestimentație adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuși); amânarea vizitelor la persoanele bolnave; aerisirea încaperilor la domiciliu sau la locul de muncă; alimentație sănătoasă cu multe fructe și legume (de sezon); cresterea aportului de vitamine în alimentație , în special a vitaminei C – necesară fortificării sistemului imun; consumarea  lichidelor calde (ceaiuri, supe)

Reprezentanţii DSP Arad susţin că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit prin medicul de familie.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.