Național Ultima oră
O poveste de 100. Veteranul de război Toma Duminică, sărbătorit la centenar
O poveste de 100. Veteranul de război Toma Duminică, sărbătorit la centenar
20/02/2021 ⋅ 0 comentarii

”Tată... războiul e frumos să te uiți la el, nu să lupți” 

”100 de ani... vârsta sărbătoritului nostru. Ce este viața pentru fiecare? - este o CARTE – cu atâtea file cu câți ani se adună filă cu filă, pas cu pas, etapă cu etapă.”, așa începe Adj. Pr. rtr. Dan Arsenescu gândurile cu care aduce la cunoștința celor care prețuiesc veteranii de război, noua aniversare de centenar din cadrul A.M.V.V.D. Argeș.  

Este vorba de veteranul de război Toma Duminică, despre care domnul Arsenescu spune că în data de 19 februarie a anului 1921 i s-a adăugat în Cartea Vieții prima filă. 

Se naște în familia Toma, în satul Fâlfani com. Stolnici, județul Arges, venind pe lume în vremuri tulburi pentru România la acea vreme. 

Tinerețea o petrece alături de cei din zona sa. 

În 1939, la vârsta de 20 de ani, este încorporat la ”Regimentul 2 Pionieri de Gardă”, iar după pregătirea de bază, în 1941, pleacă imediat pe front de unde revine în 1946.  

Luptă cu unitatea sa până în Caucaz dar și în zona Budapestei. Între cele două perioade ale războiului este prizonier de război în Rusia. 

În 1946 se reîntoarce acasă unde se casătorește și își întemeiază propria familie. Din păcate nu a avut copii așa că înfiază un băiat pe care îl cresc în spiritul tradiției și patriotismului românesc. 

Până în 1960 se ocupă cu agricultura după care se angajează la Baza de Recepție din Stolnici ca magazioner după care activitatea până la pensionare a desfășurat-o la Gara CFR Pitești, la Serviciul Expediții. 

Rămânând văduv, merge mai departe pe drumul vieții încărcat cu multe obstacole, dar Dumnezeu îl ajută să le depășească pe toate și să ajungă la onorabila vârstă de 100 de ani. 

Sg.(rtr.) Toma Duminică, ca urmare a actelor de curaj dovedite pe front, a fost decorat cu medalia ,”Crucea comemorativă a celui de-Al II-lea Război Mondial”. 

În cadrul proiectului ”Acasă la veterani”, la sărbătoarea centenarului veteranului de război Toma Duminică au participat reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Argeş, în colaborare cu Direcţia Calitatea Vieţii Personalului, Asociația Națională a Veteranilor de Război Argeș, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir Argeș” şi administraţia Primăriei Stolnici. 

Mulți ani cu sănătate, domnule Toma Duminică! 

Foto: Adj.pr.rtr. Dan Arsenescu 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.