Național Ultima oră
Veteranul de război Ion Zaharia, sărbătorit la 101 ani. A luptat la Cotul Donului și a stat 3 ani într-un lagăr din Siberia
Veteranul de război Ion Zaharia, sărbătorit la 101 ani. A luptat la Cotul Donului și a stat 3 ani într-un lagăr din Siberia
13/02/2021 ⋅ 3 comentarii

Astăzi îi urăm „La mulți ani!”, sănătate și zile binecuvântate alături de cei dragi domnului căpitan (rtr.) Ion Zaharia, care împlinește venerabila vârstă de 101 ani! 

Distinsul veteran s-a născut în comuna Bogaţi din județul Argeș și are o poveste impresionantă despre participarea la război, atât pe Frontul de Vest, la Cotul Donului, Odessa, cât și pe Frontul de Vest, în Cehoslovacia și Austria. Este unul dintre puţinii veterani de război din comună rămaşi în viaţă. 

La un moment dat, a fost luat prizonier la Cotul Donului, unde a stat peste 3 ani într-un lagăr din Siberia.  

,,Pe timpul cât am stat în lagăr am fost băgat în comisia de eliberare de 8 ori, în perioada când s-a format Divizia „Tudor Vladimirescu“. După mai multe controale medicale am fost eliberat și înrolat în respectiva divizie. Astfel, am ajuns la Brașov, după un drum de două săptămâni într-un bou-vagon, fără apă sau mâncare. Camarazii mei care mureau erau împinși la ușa vagonului. La un moment dat, din cauza foamei, ne-am gândit să-i mâncăm. Însă, am rezistat eroic tuturor greutăților și am putut să ne continuăm drumul spre Ungaria, Cehoslovacia și Austria. Am luptat în Austria până când s-a terminat războiul. De acolo divizia a ieșit în refacere, iar noi ne-am întors acasă cu căruțele. De mâncat, mâncam doar noaptea, pentru că atunci ni se aducea. Când am ajuns, am aflat că rudele îmi făcuseră pomenile crezând că sunt mort”, povestea, cu emoție în glas, anul trecut, venerabilul veteran. 

Are o amintire pe care nu o poate uita, pentru că l-a marcat pentru tot restul vieții. În urma unui atac cu mortiere, unul dintre camarazi a fost spulberat de explozie. În acel moment a simțit că este lovit la gât de ceva, însă când a pus mâna a găsit o bucată de carne din corpul camaradului său. 

Cinste și onoare veteranilor de război! 

Text/fotoPlt.adj.pr. (rtr.) Dan Arsenescu, A.N.V.R. Filiala Argeș 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

15.02.2021 00:39
Caius Sorin Budes
RESPECT D-lui Căpitan în Rezervă Ion Zaharia
RESPECT TUTUROR CELOR CE AU PARTICIPAT LA CEL DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ȘI MAI SUNT ÎN VIAȚĂ !!!!
CINSTE ȘI ONOARE TUTUROR
O LACRIMĂ CELOR TRECUȚI LA DREAPTA DOMNULUI
14.02.2021 20:22
Dorina- Carmen Susman
La mulți și binecuvântați ani! Impresionant, mulțumesc frumos cu recunoștință !
13.02.2021 23:32
Cpt. (rez) BURA Dan - Stelian
Pe rândul 10 modificați Vest cu Est.
AM ONAREa să ÎL SALUT PE TATAia Cpt!🙏
AȘI vrea să știu, din motive personale, în ce an a fost avansat la gr. de căpitan.
Mulțumesc anticipat!👍🧙‍♂️✌️