Din Arad Utile Ultima oră
Din Bucătăria Lui Eliss: File de păstrăv somonat cu garnitură de varză roșie, ciuperci și sos de physalis cu merișoare de munte
Din Bucătăria Lui Eliss: File de păstrăv somonat cu garnitură de varză roșie, ciuperci și sos de physalis cu merișoare de munte
07/12/2019 ⋅ 0 comentarii

Bună dimineața, dragi cititori! Bună dimineața, Univers!

Nu știu dacă ați fost sau nu cuminți, însă pentru mine nu contează, eu oricum vă aduc la cunoștință noi rețete!

Sunt foarte încântată de faptul că pe lângă interesul față de rețetele mele, voi, cititorii Glasului Cetății, ați venit de data aceasta chiar și cu propuneri! De aceea, azi, vă prezint o rețeță în care peștele e vedeta, la sugestia doamnei Delia Apostol.  

Am ales, dintre pești, păstrăvul somonat.

 Unii cunosc deja acest tip de pește, alții se întreabă dacă nu cumva e vorba despre genetică, o încrucișare între somon și păstrăv. Păstrăvul somonat este, de fapt, păstrăvul curcubeu pe care îl cunoaștem cu toții, cu diferența că acestuia i se admimistrează o mâncare bogată în beta-caroten (morcovi, ardei și alge roșii) pentru a căpăta carnea acea culoare frumoasă de somon. Gustul este același de păstrăv, dar mai fin. Deci nu, nu e vorba despre niciun pește hibrid sau altă ciudățenie inexplicabilă! Și dacă nu găsiți acest tip de pește, cu toată încrederea vă spun că aceeași rețetă o puteți folosi pentru alte feluri de pește, ca de exemplu doradă, chefal, crap, șalău, etc.

Sosul pentru această rețetă, asul din mânecă! 

Sătulă de clasicele variante de pește cu sos de smântână, sos de usturoi, sos de lămâie sau altele, în timp ce făceam cumpărăturile, cutiile cu physalis mi-au făcut cu ochiul. Așa că am zis: de ce nu? Physaliile sunt fructe exotice, foarte frumoase,  mici și galbene, de la care se consumă strict fructul, conțin o mai mare doză de vitamina C decât lămâile și portocalele și au un gust care, combină parcă, aroma  de cătină cu portocale și lime. Le găsiți în cele mai apropiate supermaketuri. 

Pregătiți de rețetă?

Ingrediente (pentru două persoane): 

-două bucăți păstrăv somonat file

-o varză roșie medie

- 500 g ciuperci brune 

- o ceapă roșie

- 5-6 căței de usturoi

- zeama de la un lime sau de la o jumătate de lămâie

- ulei 

-sare, piper

Pentru sos: 

-o  cutie de physalii

- o caserolă merișoare  de munte

- o lingură unt 

- 2 linguri mari de miere 

- 6-7 semințe de kardamom întregi

-50 ml apă plată

Mod de preparare: 

Varza se toacă mărunt sau pe răzătoare, ceapa se taie cubulețe, usturoiul se zdrobește și toate se adaugă într-o oală unde am pus două linguri de ulei la încins. 

Se călesc 3 minute, apoi se adaugă apă cât să fie varza acoperită puțin, se adaugă piper și sare și se lasă la foc mic, pentru aproximativ 15 minute (mie nu îmi place varza prea gătită, așa că 15 minute au fost suficiente cât să obțin o textură fermă dar și ușor de consumat).

 După ce e gata, se adaugă zeama de la un lime întreg sau de la jumătate de lămâie, se amestecă și se lasă deoparte. Ciupercile se spală, se curăță (în funcție de preferințe) sau nu, se taie feliuțe și se călesc timp de 5-10 minute, cu sare și piper. 

Se lasă deoparte și ne apucăm de sos, peștele fiind ultimul care se prepară pentru a-l servi fierbinte. 

Pentru sos, topim untul, adăugăm mierea, apa și semințele de kardamom,  physaliile curățate de frunze și spălate, merișoarele la fel, și lăsăm să fiarbă la foc mic pentru cel mult 10 minute. Physaliile se pot apăsa ușor cu o lingură, pentru ca pulpa fructului să se îmbine cu restul ingredientelor. După ce s-a gătit, scoatem semințele de kardamom pentru a consuma sosul mai ușor.

 Pregătim peștele: se adaugă sare, piper și suc de lămâie pe ambele părți și se gătește fie pe gril, fie la cuptor (nu are nevoie de mai mult de 5 minute pentru a se găti și pe o parte și pe alta). 

Acum că toate-s pregătite, pentru montarea farfuriei, vă puteți folosi imaginația în multe feluri. Cu o pensulă, am uns farfuria cu puțin sos, într-o formă rotunda am făcut straturile de varză cu ciuperci, am pus păstrăvul somonat peste ele și am decorat cu un fruct de physalis și cu microgreens. Bineînțeles, la servire, am adăugat minunăția de sos peste bucata de pește.

Dacă ați încercat rețeta aceasta sau una dintre cele anterioare, aștept pozele de la voi în comentarii și desigur, sugestii pentru alte rețete! 

Le fac cu atâta dragoste când mă gândesc că poate vă inspiră în anumite momente de cumpănă în bucătărie!

 Să vă fie inima și sufletul cuprinse de liniște și bucurii! 

Pe sâmbăta viitoare, cu o nouă rețetă, dragilor, Din Bucătăria Lui Eliss!

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.