Din Arad Cultură Ultima oră
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – solidar cu artiștii din Belarus
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – solidar cu artiștii din Belarus
05/02/2021 ⋅ 0 comentarii

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad se alătură unui proiect teatral inedit. Este vorba despre o acțiune de solidaritate fără precedent a teatrelor din România cu artiștii din Belarus. În acest demers, parte a unui program mondial de lecturi – Belarus(sia) Worldwide Reading Projectce are la bază piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik – sunt implicate 15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova. Maratonul teatral începe pe 7 februarie și va continua până pe 22 februarie. La Arad, spectacolul-lectură este programat în data de 12 februarie, de la ora 19.00, pe Scena mare a Teatrului Clasic.

Teatrul Clasic Ioan Slavici devine parte a unui proiect teatral fără precedent, un demers care a debutat în luna septembrie, în Ucraina. De atunci, în întreaga lume, au avut loc peste 130 de lecturi în peste 80 de teatre din aproape 30 de țări. Cea mai mare serie de spectacole-lectură din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project” are loc în România. Iar teatrul arădean este parte a sa.” – declară Bogdan Costea, manager TCISA 

Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că acestă acțiune comună a teatrelor din România în sprijinul artiștilor din Belarus este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic pentru prima lectură, data de 7 februarie -zi declarată de Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus și nominalizată la Premiul Nobel pentru pace, drept „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul – și am început cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău. Urmează noile spectacole-lectură, fiecare dintre dintre ele aducând ceva specific în această acțiune comună de solidaritate artistică și umană.” – spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.

Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi” – spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia).

Totul în acest proiect a fost neașteptat. Am primit pe neașteptate piesa de la Andrei, care întreba dacă aș putea organiza „câteva lecturi în Occident”. La fel de neașteptat a fost ca în 10 minute să primesc confirmarea de la primele șase teatre pe care le-am contactat și sunt în continuare surprins că în doar câteva luni proiectul a crescut atât de mult. Iar cu cele 15 spectacole-lectură programate în luna februarie, România va ajunge a doua țară din lume, după SUA, ca număr de lecturi” – spune John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză și creatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project

Spectacolul-lectură INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik prezentat pe scena arădeană îi are în distribuție pe: Andrei Elek, Alex Popa, Iulia Pop Dragoș, Marina Palii, Robert Pavicsits, Ștefan Dogaru și Carmen Vlaga Bogdan. Regia este semnată de Cristian Ban, traducerea – de Raluca Rădulescu, iar conceptul afișului – de graficianul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț – Benedek Levente. 

INSULTAȚI BELARUS(IA) / serie de spectacole-lectură

PROGRAM

 1. duminică, 07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași
 2. luni, 08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău 
 3. marți, 09 februarie 2021 – Teatrul de Nord – Trupa „Mihai Raicu”, Satu Mare 
 4. miercuri, 10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu
 5. joi, 11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău
 6. vineri, 12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
 7. sâmbătă, 13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra”, Târgoviște 
 8. duminică, 14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria, Oradea
 9. luni, 15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe 
 10. marți, 16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului, Piatra Neamț
 11. miercuri, 17 februarie 2021 – unteatru, București
 12. joi, 18 februarie 2021 – Teatrul de Stat Constanța
 13. vineri, 19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați
 14. sâmbătă, 20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava
 15. duminică, 21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova
 16. luni, 22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”

 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.