Național Religie Externe
Prima parohie românească înfiinţată în Ţările de Jos a aniversat 40 de ani de misiune neîntreruptă
Prima parohie românească înfiinţată în Ţările de Jos a aniversat 40 de ani de misiune neîntreruptă
27/01/2021 ⋅ 0 comentarii

Prima parohie românească înfiinţată în Ţările de Jos a aniversat luni 40 de ani de misiune neîntreruptă. Comunitatea a fost organizată de părintele Ioan Dură, actualul paroh, în anul 1981 şi este ocrotită de Sf. Grigorie Teologul.

Hramul parohiei a fost sărbătorit, conform tradiţiei din diaspora, în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea patronului spiritual. După Liturghie, părintele paroh a oferit enoriaşilor câte o medalie aniversară, o iconiţă cu Sf. Grigorie Teologul şi o icoană cu Maica Domnului de la Schiedam, protectoarea parohiei și a orașului Schiedam.

La eveniment a fost prezent şi un reprezentant al Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos.

Prin grija preotului Ioan Dură, în cei patruzeci de ani de misiune, au fost implementate numeroase proiecte culturale şi religioase: au fost înfiinţate prima bibliotecă românească (2001), prima şcoală parohială (2011) şi primul muzeu al unei parohii ortodoxe române din spaţiul Benelux.

Parohia a organizat manifestări culturale de excepţie, cu participarea unor binecunoscuţi scriitori şi artişti din România sau din Ţările de Jos, prezentări de cărţi, expoziţii de icoane, concerte de muzică clasică, proiecţii de filme artistice şi documentare, recitaluri de poezie, zile culturale, conferinţe şi prelegeri, comemorări, etc.

Timp de 17 ani (1982 – 1999), parohia a beneficiat de propria revistă, „Mărturie ortodoxă”, prima publicaţie în limba română apărută în Ţările de Jos şi unică până în prezent.

Foto: Arhivă Parohia Schiedam

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.