Național Ultima oră Externe
Țărilor UE li se cere interzicerea imediată a plaselor de pescuit și pescuitul excesiv
Țărilor UE li se cere interzicerea imediată a plaselor de pescuit și pescuitul excesiv
21/01/2021 ⋅ 0 comentarii

O coaliție de ONG-uri propune un plan urgent pentru a opri pescuitul excesiv și solicită interzicerea imediată a plaselor de pescuit în zonele marine protejate ale Uniunii Europene, după eșecul statelor membre de a apăra mările, scrie The Guardian, citat de Digi24.

Interdicția plaselor de pescuit face parte dintr-un plan de acțiune format din zece puncte pentru a atinge obiectivele privind biodiversitatea, despre care coaliția spune că nu vor fi îndeplinite de promisiunile actuale, cum ar fi promisiunea liderilor mondiali făcută anul trecut în cadrul Summit-ului ONU de la New York, de a proteja natura până în anul 2030.

Potrivit grupului de ONG-uri, legile UE pentru protejarea vieții marine, inclusiv obligația statelor membre de a proteja mările, de a realiza ecosisteme sănătoase și de a introduce o gestionare durabilă a pescuitului, nu au fost puse în aplicare.

Astfel, acest eșec al statelor membre UE, combinat cu schimbările climatice, riscă să declanșeze schimbări ireversibile ale condițiilor ecologice în care umanitatea a evoluat și a prosperat.

Apelul la cele zece puncte de acțiune pe care coaliția le va prezenta liderilor UE, deputaților și statelor membre, vine după ce în cadrul Summit-ului One Planet, organizat săptămâna trecută la Paris, 50 de țări s-au angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în anul 2030, pentru a opri distrugerea mediului înconjurător.

Deși ONG-urile au salutat proiectul celor 50 de țări, acestea susțin că nu merge suficient de departe încât să poată asigura aplicarea legilor actuale ale UE sau să poată stabili planuri de acțiune pentru a salva planeta până în 2030.

„Uniunea Europeană nu a reușit să obțină bunăstarea apelor iar strategia privind biodiversitatea trebuie pusă în aplicare dacă dorim să mai avem șansa de a o salva. Astfel, această implementare trebuie să includă cele zece puncte pe care le avem în raportul nostru”, a declarat Rebecca Hubbard, directorul programului One Fish, care își propune să pună capăt pescuitului excesiv.

„Angajamentele, obiectivele și acordurile naționale sunt importante pentru stabilirea unei direcții, dar dacă vrem să salvăm planeta, trebuie să acționăm”, a mai adăugat ea, susținând că UE nu a reușit nici să pună capăt pescuitului excesiv, nici să protejeze habitatele marine de plasele de pescuit.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.