Național Cultură Ultima oră
Parastas la Mănăstirea Putna, la 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Parastas la Mănăstirea Putna, la 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
14/01/2021 ⋅ 0 comentarii

Împlinirea a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu va fi sărbătorită și în acest an la Mănăstirea Putna. 

Astfel, vineri, 15 ianuarie, anunță reprezentanții Mănăstirii Putna, începând cu ora 13.00 se va săvârși slujba parastasului în biserica voievodală. În continuare, se vor depune coroane de flori la statuia poetului din incinta mănăstirii. Și tinerii își vor aduce omagiul lor pentru cinstirea lui Mihai Eminescu. Astfel, Mleșniță Silvia și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la  Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus vor susține un recital de cântece și poezii intitulat „Dor de Eminescu”. După aceea, scriitorul Adrian Alui Gheorghe va arăta care este mesajul lui „Eminescu către tineri”. La final, Părintele Stareț al Mănăstirii Putna, ArhimMelchisedec Velnic, va rosti un cuvânt intitulat „Cultură și spiritualitate la Putna”. 

Mihai Eminescu a fost inițiatorul organizării Primei serbări a românilor de pretutindeni, care a avut loc la Mănăstirea Putna în 15 august 1871. În amintirea acestui eveniment, în anul 1926, membrii societății Arboroasa a studenților români din Cernăuți au organizat o altă serbare la Putna și au adus bustul poetului realizat de Oscar Han. 

 
 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.