Național Ultima oră
Veteranul de război Gheorghe Tamaș, sărbătorit la împlinirea vârstei de 98 de ani
Veteranul de război Gheorghe Tamaș, sărbătorit la împlinirea vârstei de 98 de ani
14/01/2021 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități, conform AMVVD Alba. 

Născut la 12 ianuarie 1923, în Daia Română, veteranul de război Gheorghe Tamaș a făcut parte, ca observator, din Divizia 20 Artilerie și a luptat în al Doilea Război Mondial, pe frontul de Vest, în Cehoslovacia, în perioada 1944 – 1945. Experiența avută pe front nu a fost una ușoară, iar una dintre amintirile sale a mărturisit-o cu lacrimi la una dintre întâlnirile avute cu reprezentanți ai Armatei. Și-a amintit cu durere în suflet un episod de pe câmpul de luptă, când un tun a explodat, iar mai mulți camarazi și-au pierdut viața atunci. Fiica veteranului de război, Maria Tamaș, cea care îl ingrijește cu devotament și dăruire, s-a arătat surprinsă de aceste mărturisiri. Până atunci nici dânsa nu știa despre aceste experiențe prin care a trecut tatăl domniei sale. Amintirile războiului au rămas, se pare, încă vii în mintea și sufletul veteranului de război. Meticulos din fire, activ și la această vârstă, Gheorghe Tamaș citește zilnic ziarul și cunoaște tot ce se întâmplă în lume. Despre vremurile acestea pandemice, s-a arătat îngrijorat și, în același timp, cu speranță că lumea va scăpa de acest virus. 

Anul acesta, respectând măsurile de siguranță impuse de pandemie, veteranul de război Gheorghe Tamaș a primit vizita reprezentantului Centrului Militar Județean Alba, domnul plutonier adjutant Ioan Mihu, șeful Cercului Militar Alba Iulia, doamna Petruța Pop, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, filiala Alba, domnul locotenent colonel (r) Daniel Ioan Albu, însoțiți fiind de primarul comunei Daia Română, Visarion Hăprian și viceprimarul Ioan Puțan. Aceștia au dorit să îi transmită urări și gânduri bune, oferindu-i în dar o diplomă aniversară în semn de recunoștință și prețuire, mai multe daruri și un tort aniversar. 

Acțiunea s-a înscris în cadrul proiectului de omagiere a veteranilor „Credință și patrie – Marturisiri ale veteranilor de război”, inițiat de Cercul Militar Alba Iulia 

Mulți ani cu sănătate, domnule Gheorghe Tamaș! 

Foto: AMVVD Alba

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.