Din Arad Cultură Ultima oră
Suite de balet, sub bagheta dirijorului Dorin Frandeș, la Filarmonica Arad
Suite de balet, sub bagheta dirijorului Dorin Frandeș, la Filarmonica Arad
11/01/2021 ⋅ 0 comentarii

Orchestra Filarmonicii Arad, sub bagheta dirijorului Dorin Frandeș, va susține joi, 14 ianuarie, de la ora 19.00, un concert simfonic cu o selecție de suite din muzicile de balet compuse de Piotr Ilici Ceaikovski.

PROGRAM

Suita op. 20 din Lacul lebedelor

Suita op. 66 din Frumoasa din Pădurea Adormită

Suita op. 71 a din Spărgătorul de nuci

Compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski a compus simfonii, concerte, opere, balete şi muzică de cameră. Unele dintre acestea fac parte din repertoriul clasic al multor concerte şi teatre muzicale. Baletul “Lacul Lebedelor” este primul balet compus de Ceaikovski şi chiar dacă iniţial nu a avut mare succes din cauza unei puneri în scenă necorespunzătoare, până la urmă a devenit unul din cele mai iubite spectacole de balet din întreaga lume.

Primul spectacol a avut loc la Teatrul Bolşoi din Moscova la 20 februarie 1877, în coregrafia lui Julius Wenzel Reisinger, dar după moartea compozitorului în 1895, cu noul scenariu al lui Marius Petipa şi Lev Ivanov, baletul “Lacul lebedelor” a devenit unul dintre cele mai populare din lume, alături de Frumoasa din Pădurea Adormită şi Spărgătorul de nuci.

Baletul „Frumoasa din pădurea adormită” a fost compus de Piotr Ilici Ceaikovski între 1888-1889, imediat după Simfonia a V-a şi înainte de opera „Dama de pică” (1890). Este cel de-al doilea balet al lui Ceaikovski, precedat de „Lacul lebedelor” (1875-1876) şi urmat de „Spărgătorul de nuci” (1892). Ideea i-a fost sugerată compozitorului rus de către directorul Teatrelor Imperiale, I. A. Vsevolojski, care aprecia în mod deosebit simţul său scenic. Ceaikovski a primit cu entuziasm propunerea de a prelucra basmul lui Charles Perrault şi a început deîndată lucrul.

Celebrul balet “Spărgătorul de nuci” a cucerit publicul spectator de toate vârstele chiar de la premiera mondială de pe scena Teatrului Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, ce a avut loc pe 6 decembrie 1892. Ceaikovski a început lucrul asupra creației sale “Spărgătorul de nuci” în luna ianuarie a anului 1892, iar în martie lucrarea a fost terminată, dând dovadă de o ireală forță inspiraţională ce a creat o capodoperă, în care muzica și dansul se împletesc într-o perfecțiune desăvârșită.

ACCESUL ÎN SALĂ

Accesul publicului va fi posibil în intervalul 18.00 – 18.45, în limita a 144 de locuri, respectând măsurile și regulile de prevenire a răspândirii Covid-19.

Intrarea și ieșirea se va face pe culoare separate, delimitate, fără a staționa pe hol.

La intrarea în spațiul de desfășurare a concertelor se va efectua termometrizarea cu termometru noncontact a spectatorilor și un triaj observațional, astfel că nu va fi permis accesul persoanelor simptomatice (tuse, strănut, rinoree, temperatură mai mare de 37,3C, stare generală modificată)

Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura și cele care nu poartă mască la intrare și pe întreaga durată a evenimentelor, NU vor avea acces în locație.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.