Național Cultură Ultima oră
Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și oștenii săi, cinstiți la 546 de ani după victoria de la Podul Înalt
Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și oștenii săi, cinstiți la 546 de ani după victoria de la Podul Înalt
10/01/2021 ⋅ 0 comentarii

Duminică, 10 ianuarie, la Vaslui au loc mai multe evenimente dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și oștenilor săi care au învins armata otomană, de trei ori mai numeroasă, în bătălia de la Podul Înalt.

Manifestarea culturală intitulată „BIRUIT-AU ȘTEFAN VODĂ LA VASLUI. 10 IANUARIE 1475” va debuta cu un vernisaj organizat exclusiv online de Secția Multimedia a Muzeului Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui. Pe pagina de socializare a instituției fiind inaugurată, de la ora 10:00, expoziția „Imaginea lui Ștefan-Vodă în artă”.

Manifestările vor continua de la ora 12:00 la ansamblul monumental „Podul Înalt” din satul Băcăoani, comuna Munteni de Jos, județul Vaslui. Aici va avea loc evenimentul intitulat „Biruit-au Ștefan Vodă la Vaslui. 10 ianuarie 1475”.

Programul manifestărilor

12:00 – Te Deum oficiat de Preoții din Protopopiatul Vaslui

12:15 – Alocuțiuni

12:30 – Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc de la Universitatea „Al.I. Cuza” Iași va evoca bătălia de la Podul Înalt

12:45– Actori ai Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad vor interpreta o scurtă evocare artistică

13:00 – Depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare

13:15 – Ceremonial militar de încheiere cu militarii de la Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași și de la Garnizoana Vaslui.

Seria de manifestări este organizată de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași, Centrul Militar Județean Vaslui, Teatrul „V. I. Popa” Bârlad, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.