Național Din Arad Ultima oră
Veteranul de război Artemiu Șimonca a trecut la cele veșnice, la vârsta de 98 de ani
Veteranul de război Artemiu Șimonca a trecut la cele veșnice, la vârsta de 98 de ani
09/01/2021 ⋅ 1 comentarii

Bucuroase ne sunt zilele când îi serbăm pe veteranii de război și cernite atunci când trebuie a-i petrece în veșnicie în cuvinte de rămas bun. 

Începutul de an 2021 aduce arădenilor și României o veste care așezată în perspectiva Învierii aduce liniște și împăcare, însă privită prin încărcătura clipelor de Rămas bun aduce fireasca întristare a despărțirii de un om care a știut sluji țara atât în timp de pace cât și în timp de război.

Veteranul de război, decorat colonel în rezervă, Artemiu Șimonca a trecut la cele veșnice la vârsta de 98 de ani. Și nu, n-am putea spune că a încetat din viață domnul Șimonca, ci încredințați fiind de credința statornică pe care o avea în Dumnezeu spunem împăcați cu gândul mutării sale în oastea tot mai mare a veteranilor de război din cer că a trecut la cele veșnice. 

Veteranul supraviețuitor al celui de Al Doilea Război Mondial s-a născut la 19 iulie 1922, în județul Sălaj.

A absolvit, între anii 1943 - 1944, Școala de Ofițeri de rezervă nr. 4 din Arad, fiind avansat la gradul de sublocotenent în 24 ianuarie 1944.

La două săptămâni după ce Armata Română întorsese armele împotriva Axei, în septembrie 1944, trupele horthyste au ocupat Aradul şi se pregăteau, cu sprijin german, pentru forţarea Văii Mureşului, sperând să ajungă în interiorul României.

Acela a fost momentul în care Detașamentul ”Păuliș” a scris nepieritoarele pagini de istorie de pe defileul Mureșului, pe care l-a închis unui inamic de peste opt ori mai numeros, mult mai bine înzestrat și dotat.

În acea perioadă, sublocotenentul Șimonca a primit ordinul de a cerceta acțiunile trupelor germane dislocate pe Aerodromul Arad. Informațiile valoroase furnizate de tânărul ofițer și de subordonații săi au permis Armatei Române cucerirea Aerodromului și capturarea unor importante elemente de tehnică de aviație în perfectă stare de funcționare.

După încheierea războiului, Artemiu Șimonca și-a continuat studiile, devenind, în 1950, inginer chimist. Trei ani mai târziu se muta în Arad împreună cu soția sa, Cornelia.

Om credincios, veteranul de război a fost întotdeuna ca o făclie vie atât pentru familie cât și pentru toți cei care au avut bucuria de a-l cunoaște, fie din postura de ofițer al Armatei Române, fie cea de dirijor al corului bisericii, dascăl și director al Liceului Textil din Arad sau pur și simplu ca un valoros partener de dialog. 

Rămas văduv de aproape patru decenii, colonelul în rezervă Artemiu Șimonca a fost întotdeauna înconjurat cu căldură și dragoste în sânul familiei. O familie pe care cunoscând-o putem spune că a știut duce mai departe cu demnitate lumina și valorile insuflate de Veteranul de război Artemiu Șimonca.

Mai jos, o dragă emisiune care spune povestea celor patru generații ale familiei Șimonca: 



Rămas bun, domnule Șimonca!

Onoare și Respect!

 

 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

11.01.2021 11:35
Cătălin Vasile
Cinste şi onoare memoriei sale! Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în pace!