Național Cultură Ultima oră
Expoziţie online dedicată Sălii Unirii, clădire simbol al Marii Uniri din 1918
Expoziţie online dedicată Sălii Unirii, clădire simbol al Marii Uniri din 1918
30/11/2020 ⋅ 0 comentarii

Fotografii care surprind imagini din exteriorul şi din interiorul Sălii Unirii, diferite însemne ale participanţilor la Unirea din 1918, steaguri, medalii, mandate de împuternicire ale reprezentanţilor oficiali ai naţiunii române, planuri de apărare a oraşului, dar şi aparatul cu care au fost făcute cele cinci poze la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pot fi admirate online în cadrul unei expoziţii vernisate duminică.

"Vernisajul expoziţiei a avut loc, duminică, fără public, iar fotografiile, care surprind imagini din exteriorul şi din interiorul Sălii Unirii, pot fi văzute online pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba şi pe paginile celorlalte instituţii publice implicate în organizarea manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie. Instantaneele sunt realizate de Vasile Sârb, coordonatorul clasei de fotografie din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură 'Augustin Bena' Alba", se menţionează într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Este prezentat în expoziţie şi aparatul de fotografiat folosit de Samoilă Mârza, veteran de război venit la Alba Iulia împreună cu delegaţia din satul Galtiu. Acesta a realizat cinci fotografii ale Marii Uniri. "Fotograful oficial al oraşului, care ar fi urmat să realizeze un set de poze în această zi, a lipsit în condiţii suspecte, astfel încât cadrele luate de Samoilă Mârza sunt singurele mărturii de acest fel ale zilei de 1 Decembrie. (...) Din păcate, Samoilă Mârza nu a participat şi la lucrările ţinute în clădirea ce avea să primească numele de 'Sala Unirii', ci a stat cu mulţimea, pe Câmpul lui Horea, în afara zidurilor cetăţii", se mai arată în comunicatul Centrului de Cultură "Augustin Bena".

Un simbol al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, Sala Unirii a fost construită în 1900 şi a servit drept casină militară, locul de festivităţi şi recepţii al armatei austro-ungare. La 1 Decembrie 1918, sala a fost aleasă ca loc de desfăşurare a lucrărilor Marii Adunări Naţionale pentru că era cea mai spaţioasă clădire din oraş, singura ce putea să adune sub acoperişul său pe cei 1.228 de delegaţi ai naţiunii române.

Activităţile culturale incluse în programul de la Alba Iulia, oraş aflat momentan în carantină, dedicat Zilei Naţionale a României se desfăşoară fără public. Sub genericul "Ziua Naţională în casa fiecărui român", evenimentele sunt transmise live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba şi, în funcţie de eveniment, pe paginile celorlalte instituţii organizatoare.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.