Național Religie Ultima oră
Lista cu numele a peste 350.000 de eroi români, așezată în piciorul Sfintei Mese din Catedrala Națională. 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre CMN
Lista cu numele a peste 350.000 de eroi români, așezată în piciorul Sfintei Mese din Catedrala Națională. 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre CMN
25/11/2020 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, 25 noiembrie, 25 noiembrie 2020, se împlinesc 2 ani de la momentul istoric al sfințirii Catedralei Naționale.

Sfințirea catedralei în Anul Centenar a însemnat consacrarea ei în primul rând lui Dumnezeu și Sfântului Apostol Andrei, apoi neamului aflat sub ocrotirea lor: eroilor care și-au dat sufletul pentru țară, făuritorilor Marii Uniri și sfinților care au răsărit din pământul românesc.

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Catedrala Națională:

1.Necesitatea construirii unei Catedrale Naționale în Bucureşti s-a resimțit după Războiul de Independență și proclamarea României ca Regat. Regele Carol I a înaintat o lege privind acest proiect în 1884.

2.Locul inițial al Catedralei a fost stabilit de Patriarhul Miron în 1929: la baza Dealului Mitropoliei, în actuala Piaţă a Unirii.

3.Locul final, ales în 2005, reprezintă o reparație morală. Pe Dealul Arsenalului au existat cinci biserici demolate sau translate de comuniști spre a construi Casa Poporului: „Alba Postăvari”, „Spira Veche”, „Izvorul Tămăduirii”, „Schitul Maicilor” şi „Mihai Vodă”.

4.Hramuri: Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor și Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

5.Catedrala Mântuirii Neamului (CMN) este proiect național asumat de stat prin legea 376/2007.

6.Altarul CMN: în piciorul Sfintei Mese sunt așezate lista cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți și fragmente din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni și ale Mucenicilor de la Niculițel. Pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România: 16 metri de la bază până la vârful aureolei.

7.Prima liturghie a fost oficiată pe șantierul catedralei cu prilejul ITO, în 04 septembrie 2016. Sfințirea catedralei a fost oficiată în 25 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. A urmat un adevărat pelerinaj pe Dealul Arseanalului: în perioada 25 noiembrie – 02 decembrie 2018 s-au închinat în altar aproximativ 150.000 de persoane. Papa Francisc a vizitat Catedrala Națională în 31 mai 2019.

8.Peste 110 milioane euro au fost investiți în construcția „la roșu”. În prezent, la doi ani de la sfințirea altarului, se fac lucrări de pictură în interior, tencuiri și placări cu piatră la exterior. Se lucrează la subsoluri și la spațiile exterioare ale catedralei.

9.Catapeteasma, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23m lățime si 18m înălțime. Pentru cei 400 mp ai catapetesmei s-au folosit 8 tone de mozaic.

10.Cifre: Catedrala, înaltă de 120 de metri, va fi dotată cu 8 lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone și se află la o înălțime de 60 de metri. Catedrala Națională are 28 de uși de bronz cu reprezentări iconografice. Acestea vor fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă. De asemenea, Catedrala are un total de 392 de ferestre.


Foto: Basilica.ro

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.