Național Cultură Religie Ultima oră
Omagiu adus grupului de rezistenţă anticomunistă din Munţii Ţibleşului: Dragomirești – ”oraş martir”
Omagiu adus grupului de rezistenţă anticomunistă din Munţii Ţibleşului: Dragomirești – ”oraş martir”
19/11/2020 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Dragomireşti din judeţul Maramureş a fost declarat „oraş martir” al luptei anticomuniste, informează Basilica.ro.

Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, în data de 23 aprilie, Camera Deputaţilor a votat decizional pe 20 octombrie.

„În semn de omagiu adus membrilor grupului de rezistenţă anticomunistă din Munţii Ţibleşului şi ca o alinare pentru urmaşii celor care au luptat împotriva regimului comunist ateu, oraşul Dragomireşti, judeţul Maramureş, se declară «Oraş-martir» al luptei anticomuniste”, prevede legea promulgată de şeful statului.

Măsurile luate împotriva grupului de rezistenţă au fost dure, fiind arestate peste 150 de persoane din Dragomireşti. Au urmat chinuri şi ani grei de temniţă pentru cei care s-au opus regimului comunist.

În proiectul de lege se face referire şi la „preţul suprem” plătit de Mănăstirea Ortodoxă din Dragomireşti situată în Valea Prihodiştii, care a fost „incendiată de trupele de securitate deghizate în ţărani cu straie de iama de pe Valea Mara, (complet diferite de straiele ţărăneşti din Dragomireşti) în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1949”.

„Din cenuşă a fost recuperată doar o cădelniţă şi Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, aceste doua relicve stând la baza reconstruirii în acest moment a Mănăstirii Sf Ilie de la Dragomireşti”.

Foto: trecător.ro

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.