Național Cultură Religie Ultima oră
Soldaţii români şi canadieni căzuți în Primul Război Mondial, pomeniţi în Québec
Soldaţii români şi canadieni căzuți în Primul Război Mondial, pomeniţi în Québec
17/11/2020 ⋅ 0 comentarii

Soldaţii români şi canadieni care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial au fost pomeniți, săptămâna trecută, în Catedrala Episcopală ”Sfântul Gheorghe” din Saint-Hubert. 

Preasfințitul Ioan Casian i-a pomenit pe soldaţii români şi canadieni care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial, în contextul Zilei Veteranilor celebrată în data de 11 noiembrie.

„Astăzi (11 nov – n.r.) comemorăm și evenimentul istoric al Armistițiului din 1918 care a pus capăt Primului Război Mondial. Este numită astăzi Ziua Veteranilor”, a spus Episcopul Ortodox Român al Canadei, citat de Basilica.ro.

„Cei căzuți câmpurile de luptă sunt, de asemenea, o mărturie a nevoii de a păstra o lume dreaptă și echitabilă pentru toate popoarele lumii. Este o aducere aminte a celor care, pentru idealul apărării libertății celor cotropiți, și-au dat viața pentru ca libertatea să rămână mediul de viață al tuturor”, a precizat ierarhul, conform aceleiași surse.

De asemenea, Episcopul Canadei a subliniat legătura dintre jertfa înaintaşilor şi societatea de astăzi.

„Jertfelnicia martirilor, a asceților și a celor care au căzut pe câmpurile de luptă pentru idealul libertății vorbesc despre Dumnezeu și despre valorile de care noi ca societate avem nevoie pentru a trăi armonios și sănătos duhovnicește.”

Primul Război Mondial a durat între 28 iulie 1914 şi 11 noiembrie 1918. La deflagraţie au participat peste 70 de milioane de militari. Peste nouă milioane de combatanți și șapte milioane de civili au murit în urma războiului.

Conform datelor oficiale, cel puțin 330.000 de români au murit în luptă sau în condiții de prizonierat în Primul Război Mondial. Până în prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a identificat pe teritoriul României și a 20 de state din Europa peste 1.400 de locuri în care au fost înhumați militari români.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.