Din Arad Cultură Ultima oră
Fotografia doamnei Celia Goldschmidt și a fiicei sale Margit - exponatul lunii noiembrie la Complexul Muzeal Arad
Fotografia doamnei Celia Goldschmidt și a fiicei sale Margit - exponatul lunii noiembrie la Complexul Muzeal Arad
05/11/2020 ⋅ 0 comentarii

Fotografia doamnei Celia Goldschmidt și a fiicei sale Margit este exponatul lunii noiembrie, la Complexul Muzeal Arad - Muzeul de istorie (Palatul Cultural, etaj 2).

Proiect realizat cu sprijinul Comunității Evreiești din Arad. 

Informații prețioase despre viața doamnei Braun Margit (Fiume, 1907-Arad, 1995) au fost oferite de către domnul Ionel Schlesinger, președintele de onoare al Comunității Evreiești din Arad, domnul Gheorghe Lanevschi - istoric, muzeograf la Muzeul Județean Arad și doamna Szegö Margareta, jurnalist. 

Fotografii și tablouri de familie, obiecte personale, scrisori din război, documente personale și oficiale reconstituie povestea mai multor generații ale unei familii, dar și secvențe din istoria unei comunității. 

Donațiile generoase ale membrilor comunității evreiești din Arad: Goldschmidt, Arnstein, Braun, Hatschek, Geller, Steinberg&Seidner, Weisz, Nagy, azi bunuri de patrimoniu muzeal, scriu o filă din istoria Aradului: povestea evreilor arădeni de-a lungul secolelor XVIII-XXI. 

Numeroasele donații oferite de doamna Braun Margareta (Fiume, 1907-Arad, 1995), născută Hajnal, căsătorită Stern și Braun, descendentă a familiei Goldschmidt-Tauber, îmbogățesc patrimoniul muzeului arădean. 

Mama sa, Cecilia, era al șaptelea copil al familiei Goldschmidt, o familie de evrei, înstăriți, stabiliți în Arad la începutul secolului al XIX-lea. Educată la Arad și Szeged, Cecilia a avut un scurt mariaj cu profesorul Academiei din Fiume - Hajnal David. De acest mariaj, al Ceciliei cu David, sărbătorit la Arad în 18 octombrie 1903, amintesc fotografiile și meniul de nuntă, dar și rochia purtată de mama Ceciliei, doamna Goldschmidt Leontine, bunuri care se păstrează în colecția muzeului. 

Fotografia Ceciliei și a lui Margit, donație a doamnei Margareta Braun în anul 1993, era realizată în anul 1908 în atelierul foto ”Hungária” din Arad (Forray-utca 1, azi str. Mețianu) la scurt timp după divorțul părinților săi, Hajnal David și Cecilia Goldschmidt. 

Margareta (Margit) în vârstă de 1 an și jumătate, alături de mama sa Cecilia s-au întors de la Fiume în orașul natal al mamei – Arad. Aici se va depăna povestea celor două descendente ale familiei Goldschmidt, de-a lungul unui secol, trecând prin suferința a două războaie, prosperitatea anilor interbelici și umilințele regimului comunist.

 

Atelier fotografic ”Ungaria” Arad, Forray-utca 1, azi str. Mețianu

Anul: 1908

Donație Braun Margareta (1993)  

Colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad/ Donații și donatori evrei: Familia Goldschmidt-Braun

Promo:

Dr. Adelina Stoenescu, muzeograf

Nelu Scripciuc, artist fotograf

 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.