Național Cultură Ultima oră
Veteranul de război Gheorghe Popescu, aniversat la împlinirea vârstei de 101 ani
Veteranul de război Gheorghe Popescu, aniversat la împlinirea vârstei de 101 ani
21/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Un alt veteran de război, o altă fericită aniversare. Căpitanul în retragere Gheorghe Popescu, veteran de război, a fost vizitat la împlinirea venerabilei vârste de 101 ani de reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Argeş, în colaborare cu Direcţia Calitatea Vieţii Personalului şi administraţia Primăriei Bogați, întâlnirea având loc în cadrul proiectului ,,Acasă la veterani”.

Căpitanul în retragere Popescu Gheorghe, născut la 20.10.1919, decorat cu ,,Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945” i-a primit cu foarte mare bucurie în suflet și a povestit câte puțin din amintirile cu care a rămas după acele perioade crâncene.

 A început războiul în campania din Odessa, acolo unde a fost rănit în anul 1941. După spitalizare și refacere a urmat cursurile școlii de gradați, la finalul căreia a fost avansat la gradul de sergent. Își amintește cu mândrie că a instruit două contingente de recruți cu care, ulterior, a luptat la Cotul Donului. 

Cu lacrimi în ochi a povestit veteranul despre cele trăite în război:”La Odessa a căzut în luptă căpitanul care ne comanda precum și alți ofițeri. Am rămas orfani, dar au venit alți ofițeri, alți sortiți ai morții. Care am avut zile am scăpat, ne-a ținut Dumnezeu sănătoși. Cu timpul ne-am obișnuit și nu ne mai speriam de bombele care cădeau asupra noastră. Moartea era în fiecare proiectil în parte”. 

Luptele de la Odessa, Cotul Donului și din Cehoslovacia l-au întărit și i-au dat putere să se întoarcă acasă după terminarea Războiului. 

Și-a amintit și a și povestit domnul Gheorghe Petrescu și despre drumul revenirii acasă. 

”Fiecare cum a putut, pe jos, mulțumiți că am scăpat cu viață, ne grupam câte doi, trei, mai mâncam, mai răbdam”. Mărturiseste cu durere în suflet cum simțea, la acele vremuri, că moartea era la orice pas, însă, în același timp spune că nu s-au gândit nici o secundă să renunțe sau să dea înapoi: ”Am venit pe jos pe picioarele mele ca și cum aș fi venit de la sapă. Am fost mulțumit că am scăpat cu viață. Nu mă gândeam atunci că o să ajung la 101 ani”.

”Vizita noastră l-a bucurat nespus pe distinsul veteran care ne-a mulţumit şi ne-a urat succes în continuare. Avem marea onoare şi bucurie de a marca împreună această zi specială, în care toate gândurile noastre bune se îndreaptă către domnul Popescu Gheorghe. Vă urăm multă sănătate şi să ne vedem cu bine în orice împrejurare!”, au spus reprezentanții Centrului Militar Județean Argeș.

Cinste şi onoare veteranilor de război! Mulți ani cu sănătate, domnule Gheorghe Popescu!

Foto: Facebook /  Centrul Militar Județean Argeș

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.