Național Din Arad Cultură Ultima oră
”Sfântul Apostol Andrei ne învață să afirmăm identitatea românească și să punem în lumină valorile creștine ale Bisericii în care ne-am botezat” – PS Emilian Crișanul
”Sfântul Apostol Andrei ne învață să afirmăm identitatea românească și să punem în lumină valorile creștine ale Bisericii în care ne-am botezat” – PS Emilian Crișanul
30/11/2019 ⋅ 0 comentarii

”Cel ce ai fost dintre Apostoli mai întâi-chemat şi lui Petru frate adevărat, Stăpânului tuturor, Andrei, roagă-te, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă” (Tropar)

Ziua de 30 noiembrie a fiecărui an parcurs pe calea mântuirii - zi de mare sărbătoare, zi de mare bucurie revărsată din ”Bethleemul românesc” peste poporul care îl are ca Ocrotitor și Părinte pe Sfântul Apostol Andrei. 

Acel Sfânt Andrei care, împreună cu fratele său Petru, auzind chemarea ”Veniți după Mine si vă voi face pescari de oameni”, îndată ”lăsând mrejele, au mers după El”.

Doi oameni simpli, doi pescari din Betsaida care, într-o zi, pe când își întindeau mrejele lor, auzind chemarea de a se transforma din pescari obișnuiți în pescari de oameni nu au mai cerut un răgaz de gândire, nu au cerut timp de sfătuire cu altcineva, nu au amânat pe mâine ci îndată au lăsat mrejele și au mers după El.

Chemare și răspuns dat ”îndată” care nu poate să nu ne poarte cu gândul și spre răspunsul țăranilor care acum 101 ani au lăsat toate cele ale lor și au pornit pe calea spre Alba Iulia pentru a răspunde chemării de a se face părtași Marii Uniri. Răspuns descris de  scriitorul Emil Isac ca ”puterea ancestrală care defilează”.

 ”Se ivesc zorile. Ninge lin. (...)Este o demonstrație cum nu s-a mai văzut vreodată, pe care niciun om de cultură nu se poate reține să nu o admire... Niciodată n-am văzut o asemenea masă de țărani. Este puterea ancestrală care defilează. Și toată lumea cântă... Masele așteaptă... unduindu-se ca un val puternic de oameni. Câteva momente și începe istoria... Participanții la Adunare au început defilarea dis-de-dimineață îmbrăcați cu haine de sărbătoare, împodobiți cu cocarde, încinși peste brâu cu tricolorul național sau avându-l trecut în diagonală peste piept, cu steaguri, încolonați în rânduri de câte patru și cântând cântece naționale. În jur de ora 7, duminică fiind, participanții s-au îndreptat către slujbele religioase, apoi delegații Marii Adunări s-au îndreptat către Sala Cazinoului, numită de atunci Sala Unirii, locul unde avea să se dea citirii rezoluției unirii și votării acesteia...”

Aflat astăzi la Galați, primul oraş din ţară care a primit ocrotirea spirituală a întâiului chemat la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul ne-a spus că  "Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei ne duce cu gândul la cei 2000 de ani de lucrare și slujire bisericescă pe teritoriul țării noastre. Îl cinstim cu recunoștință pe Sfântul Andrei pentru misiunea creștină din Dobrogea si Îi mulțumim Mântuitorului Iisus Hristos că a rânduit un astfel de Apostol neamului românesc.

Creștinismul românesc este de origine apostolică, iar acesta ne responsabilizeză pe noi să împlinim învățătura Evangheliei ca semn al dragostei față de Dumnezeu și aproapele.

Învățăm de la Sfântul Apostol Andrei să păstrăm unitatea credinței ortodoxe, să mărturisim Evanghelia în lume, să afirmăm identitatea românească și să punem în lumină valorile creștine ale Bisericii în care ne-am botezat".

Lucrarea Bisericii și rugăciunile înălțate astăzi din Catedrala Arhiepiscopală din Galați au fost cu atât mai mult în duhul afirmării identității românești cu cât Liturghiei arhierești săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-au alăturat Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Iar dacă acestora adăugăm prezența Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, prin Sfintele sale Moaște aduse spre închinare, nu putem decât să ne facem martorii, direcți sau indirecți, ai unui moment de frumoasă și înălțătoare lucrare care să deschidă calea spre bucuria Zilei Naționale a României.

Cum Eparhiile Aradului și cea a Dunării de Jos au fost ridicate în același an la rangul de Arhiepiscopii, în 2009, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a dus din partea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Distincția ”Sf. Ierarh Sava Brancovici”, Engolpion și Cruce Înaltpreasfințitului Casian al Dunării de Jos. 


Tot astăzi a fost sfințită și Eclesiarhia nouă a Catedralei Arhiepiscopale. 

Sfântul Andrei este ocrotitorul spiritual a peste 850.000 de români care îi poartă numele, a numeroase biserici și mănăstiri, dar mai presus de orice al unui popor aflat înaintea serbării a 101 ani de la Marea Unire și a 30 de ani de la ieșirea de sub greaua povară a comunismului. Popor care, aflat într-un continuu pelerinaj al luminii prin lucrarea Bisericii, reînvață să deslușească tainele simplității și binecuvântării primite din Peștera și Colindul Sfântului său Ocrotitor.

Colindul Sfântului Apostol Andrei

Colo pe grindei,

Crâng de alunei,

Val de artărei,

Sfânta mânăstire,

Loc de tăinuire,

Și tămăduire,

Se pitește-n tei,

Casa lui Andrei,

De la schit la cruce,

Scara care duce,

Din cruce la schit,

Scări de coborât.

 

De la schit în sus,

Crucea lui Iisus,

De la cruce-n tei,

Casa lui Andrei,

Cine că-mi venea,

Si descăleca?

Venea Decebal,

Călare pe-un cal,

Sfinții că-i găsea,

Cu ei că vorbea,

Dar nu se-nchina,

Nici cruce-și făcea.

 

La schitul din tei,

Crucea lui Andrei,

 

Traian că venea,

La slujbă ședea,

Slujba asculta,

Și îngenunchia,

Și nu se-nchina.

 

Pe murg călarea

Și calea-și lua,

La cetatea lui,

A Trofeului.

Andrei col’la schit,

Uite c-a ieșit,

Cu papucii lui,

Talpa Raiului,

Și potcapu’ lui,

Arca cerului,

Cu veșminte sfinte,

Frații înainte,

Cu toiag și cruce,

Candele-n răscruce,

Lumânări aprinse,

Vâlvătăi cuprinse.

 

Iară Sânt Andrei,

Sub crucea din tei,

Schitul din grindei,

Se ruga mereu,

La bun Dumnezeu.

La mulți ani cu Bine și Frumos tuturor!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.