Național Life Ultima oră
Pasăre dintr-o specie dispărută din România de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, găsită în Lunca Mureșului
Pasăre dintr-o specie dispărută din România de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, găsită în Lunca Mureșului
16/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Un exemplar tânăr de vultur sur, specie care a dispărut din România spre jumătatea secolului trecut, a fost găsit în zona de vest a țării.

Pasărea a fost prinsă de către rangerii Parcului Natural Lunca Mureșului și dusă la Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite de la Târgu Mureș, informează Digi24.

Din fericire, vulturul nu are semne de răni sau alte accidentări, acum aflându-se într-un padoc special, încăpător, unde se reface în siguranță și mănâncă pe săturate, anunță într-un comunicat Centrul de Reabilitare.

Această specie a dispărut din România la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (între anii 1940-1950) din mai multe cauze, printre ele vânătoarea, otrăvirile și agricultura. Este o pasăre necrofagă, având un rol sanitar.

Pentru că anvergura aripilor sale ajunge și la trei metri, poate parcurge distanțe foarte mari în căutarea hranei, motiv pentru care specialiștii de la Târgu Mureș cred că superbul exemplar subadult care a ajuns în România provine fie din Serbia (Rezevația Naturală Uvac este recunoscută pentru populația de vulturi suri și nu numai), fie din Bulgaria, unde Federația Green Balkans desfășoară programe de reintroducere în natură a mai multor specii de vulturi.

Foto: Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite de la Târgu Mureș

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.