Național Ultima oră
Crimele comunismului - Urmașii deținuților decedați la Periprava sunt chemați să facă test ADN pentru identificarea acestora
Crimele comunismului - Urmașii deținuților decedați la Periprava sunt chemați să facă test ADN pentru identificarea acestora
14/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în urma exhumării osemintelor a 51 de persoane care cel mai probabil au aparţinut deținuților politici decedaţi la Periprava, face apel la rudele și urmașii acestora să facă un test ADN pentru a fi identificată identitatea rămășițelor pământești.

Costurile analizelor sunt suportate de stat.

”În anii 2013 şi 2015-2019, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfășurat mai multe campanii de cercetări arheologice în localitatea Periprava, judeţul Tulcea. Acestea s-au derulat în perimetrul cimitirului sătesc, în zona în care au fost îngropaţi deţinuţii politici şi de drept comun care au decedat în colonie în intervalul 1957-1968. Efectuate cu mijloacele specifice arheologiei contemporane, cercetările au avut drept scop identificarea mormintelor foştilor deţinuţi politici, exhumarea și recuperarea rămășițelor lor pământești. În această acţiune institutul a colaborat cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se află în lucru un dosar penal deschis în urma unei sesizări înaintate de IICCMER.

În urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent au fost exhumate osemintele a 51 de persoane, cel mai probabil aparţinând deținuților politici decedaţi la Periprava. Rămășițele pământești recuperate au fost depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. Scopul esenţial al acestui demers îl reprezintă realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate, în vederea identificării acestora. Pentru ca acest fapt să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative de la rudele și urmașii în viață ai victimelor. Toate costurile pentru aceste analize sunt suportate de către stat.

Având în vedere cele arătate, IICCMER face un nou apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Periprava, precum și către orice persoană care are cunoștință despre astfel de rude, să contacteze pe orice cale instituția noastră (0213167565; 0213167557; office@iiccmer.ro), în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate și a îndrumării către autoritățile care au în sarcină identificarea victimelor.

Având în vedere informațiile apărute în presă în luna septembrie, IICCMER este abilitat sa transmită anexat Raportul privind rezultatele şi consecinţele cercetărilor şi investigaţiilor arheologice de la Periprava, derulate sub egida IICCMER”, arată un comunicat emis de Institut.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.