Din Arad Cultură Ultima oră
Fotografia Delegației Ineului care, în data de 29 noiembrie 1918, a pornit spre Alba Iulia și a participat la Marea Adunare Națională din 1 Decembrie
Fotografia Delegației Ineului care, în data de 29 noiembrie 1918, a pornit spre Alba Iulia și a participat la Marea Adunare Națională din 1 Decembrie
29/11/2019 ⋅ 1 comentarii

Fotografia zilei a venit astăzi de la Complexul Muzeal Arad. Este vorba de fotografia Delegației Ineului care, în data de 29 noiembrie 1918, a pornit spre Alba Iulia și a participat la Marea Adunare Națională din 1 Decembrie. 

În conformitate cu ”Regulamentul pentru alegerea deputaților Adunării Naționale de la Alba-Iulia”, cercul electoral al Boroșineului din Comitatul Arad Ineu acredita pentru Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, 5 delegați (dr. Ioan Suciu, Iustin Monția, Patriciu Covaci, Dumitru Nica, Teodor Hălmăgean) și 3 reprezentanți ai societății civile din zonă (preotul Mihai Cosma, Ioan Opriș, Aurel Gligor).

În data de 26 noiembrie 1918, Consiliul Național Comunal din Ineu propunea constituirea și a unei delegații formate din 22 de bărbați de încredere, conduse de învățătorul Pavel Dârlea.

Delegați:

Bratescu Coriolan (tipograf), Bitang Gheorghe (mecanic), Moldovan Dumitru (profesor), Bitang Dumitru (funcționar), Albu Nicolae (muncitor); Georgea Sabin (avocat), Brătescu Zeno (funcționar), Dârlea Pavel (învățător), Feier Teodor (preot), Căprari Ioan (învățător); Voștinar Vasile (avocat), Buț Constantin (inginer), Toth Pavel (țăran), Popa Petru (țăran), Buț Mihai (țăran), Bonța Dumitru (țăran); Pac Teodor (țăran), Bitang Ioan (tâmplar), stegarul Valea Nicolae (țăran), stegarul Feier Adam (muncitor), Bătrâna Nicolae (funcționar), Stepici Constantin (funcționar).

Delegația, prin muncitorul Feier Adam, a purtat la Alba-Iulia tricolorul Gărzii Naționale a Marinarilor Români de la Pola, adus la Arad de comandantul Valeriu Șeredan, în noiembrie 1918. În fața casei lui Ștefan Cicio-Pop, sediul Consiliului Național Român Central și a Gărzilor Naționale Românești, drapelul tricolor a fost predat solemn ineuanilor în prezența lui Vasile Goldiș.

Delegația a plecat cu trenul de la Ineu la Arad și apoi la Alba Iulia, în data de 29 noiembrie. A participat alături de alți 100.000 de români la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, în data de 1 Decembrie 1918.

În 2 Decembrie 1918 învățătorul Pavel Dârlea era ales membru al Marelui Sfat Național al Transilvaniei.

Întorși la Arad, delegații Ineului s-au dus la Studioul foto ”Stoicovici” pentru o fotografie ”În amintirea unirii - România Mare”, alături de drapelul marinarilor români de la Pola.

În perioada interbelică, drapelul a fost depus în biserica ortodoxă din Ineu, pentru ca în timpul războiului să fie ascuns în casa învățătorului Pavel Dârlea.

Ultimul supraviețuitor al acestei delegații, Nicolae Valea, decorat în anul 1968 cu distincția ”Steaua Republicii Socialiste România”, mărturisea:

”Sunt Nicolae Valea din comuna Ineu, fost participant la Alba Iulia dân anul 1918. Dă la Ineu am plecat spre Arad 22 de persoane. La Arad ne-am dus tăt cântând, cu voie bună, ne-o cantonat, ca dimineața să mergem spre Alba Iulia.

Înainte c-o zi de 1 Decembrie am plecat spre Alba-Iulia, era ger, zăpadă, frig, dar mare bucurie. În tăte gările să urcau mulțime de oameni cu fanfare, voie bună, cântări spre Alba Iulia să facem unirea Ardealului cu România mamă.

Am ajuns la Alba Iulia seara, înainte de 1 Decembrie. S-o oprit trenul puțin și-am sărit pă ferești. În gară ne-o așteptat Vasile Hosu. Episcopu ne-o întrebat de unde suntem și i-am spus că din Ienopolia Ineului. Mare bucurie.

Ne-am dus în cetate, era frig și ca să dormim, ne-am dus la hotelul ”Ungaria” până dimineața.

Dimineață s-o plecat spre Cetate.

Lume multă, toată noaptea muzici, fanfare. Prin Cetate ne-am dus în Câmpia Unirii. Atunci la Alba Iulia s-o întrunit Comitetul Național Român în Sala Mare, pentru Unire. După ședință, George Pop de Băsești a declarat că de azi suntem fii ai României Mari. Atunci, toată lumea a început să arunce cu căciulile și pălăriile în sus, toată zăpada s-a făcut apă de bucurie... noi am aplaudat și ne-am bucurat că am ajuns să vedem visu-mplinit, de ceea ce s-a petrecut, dorința tuturor popoarelor române.

Am venit de la Alba Iulia. În Arad ne-am dus la Stoicovici să ne fotografieze, tabloul care se vede și azi”.

Fotografia a fost executată în studioul ”Stoicovici” din Arad în data de 2 decembrie 1918, fiind donată de MIŞCUŢA ILIE, 1976.

Astăzi, fotografia Delegației Ineului și drapelul tricolor al Gărzii Naționale a Marinarilor Români de la Pola se păstrează în patrimoniul Complexului Muzeal Arad, fiind etalate în expoziția de istorie a Complexului Muzeal Arad (Palatul Cultural, etaj 2, Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul copiilor).

Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

07.06.2023 17:50
Hortensia Lup
Strabunicul meu, Dumitru Nica, din localitatea Moroda, judetul Arad, a facut parte din Delegatia Ineului la Marea Adunare de la Alba -Iulia 1918.
Cinste inaintasilor!