Național Ultima oră
Crimele comunismului vor fi cercetate prin săpături la fostele închisori și colonii de muncă forțată
Crimele comunismului vor fi cercetate prin săpături la fostele închisori și colonii de muncă forțată
13/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) au încheiat un acord de cooperare pentru a efectua investigații arheologice în zonele fostelor colonii de muncă forţată şi a fostelor închisori, pentru a recupera rămășițele materiale. Acțiunile regimului comunist și consecințele acestuia vor fi analizate ştiinţific.

“Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) au încheiat un acord de cooperare care are ca obiect efectuarea de investigații arheologice pentru recuperarea memoriei materiale a represiunii din perioada comunistă și investigarea crimelor şi abuzurilor înfăptuite de către fostele instituţii ale regimului.

Activitatea comună va fi îndreptată spre efectuarea de investigaţii arheologice în vederea identificării urmelor materiale din zona fostelor colonii de muncă forţată şi a fostelor închisori şi spre analizarea ştiinţifică a acţiunilor regimului comunist şi a consecinţelor acestuia, în directă colaborare cu celelalte instituţii ale statului, în spiritul valorilor democraţiei, a statului de drept şi pluralismului politic”, arată un comunicat emis de IICMER.

Datele obţinute în urma cercetărilor vor fi utilizate atât de IICCMER pentru îndeplinirea misiunii sale instituţionale (referitoare la cercetarea acţiunilor care au lezat drepturile şi libertăţile omului în întreaga perioadă a regimului comunist), cât şi de MNIR, pentru a ilustra diferite aspecte ale perioadei comuniste, în proiectele și reconstituirile sale expoziționale.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.