Național Ultima oră
Veteranul de război Emil Vețeleanu a încetat din viață la 101 ani
Veteranul de război Emil Vețeleanu a încetat din viață la 101 ani
08/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Altele erau veștile la sfârșitul lunii ianuarie, atunci când veteranul de război Emil Vețeleanu era sărbătorit la împlinirea vârstei de 101 ani.

Astăzi, câteva luni mai târziu, cel mai vârstnic veteran de război din Vâlcea a luat calea veșniciei fără ca dorința mărturisită la împlinirea vârstei de 100 de  ani să i se fi îndeplinit și anume aceea ca România să mai trăiască măcar zece ani în regat. 

 ”Ce-mi doresc eu la 100 de ani, ce-i doresc României? Să mai stea măcar zece ani în Regat. E mare diferența… Din păcate acum nu mai sunt oameni de stat ca atunci. Nu mai avem un Titulescu sau Brătianu. Acum se fac studiile la particulari, pe bani”, mărturisea atunci Emil Vețeleanu.

Anunțul decesului veteranului de război Emil Vețeleanu a fost făcut de Consiliul Județean Vâlcea 

”Eroi au fost, eroi sunt încă! Astăzi, am primit vestea tristă că un om bun și puternic, care și-a pus viața în primejdie pentru țară, a plecat la ceruri. S-a așezat între eroii noștri din ceruri, eroi care au contribuit la ceea ce este astăzi țara, pe pământul strămoșesc. Îi voi purta recunoștință veșnică și îl rog pe Bunul Dumnezeu sa îl odihnească în pace pe veteranul de război Emil Vețeleanu. Transmit condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut”, a transmis miercuri președintele CJ Vâlcea. 

Emil Vețeleanu a fost ultimul supraviețuitor român al bătăliei de la Cotul Donului, din Al Doilea Război Mondial, bătălie în care au murit circa 150.000 de militari români. A participat cinci ani pe front și a supraviețuit inclusiv febrei tifoide. 

 Și nu doar că România nu mai este regat regreta veteranul de război, ci și că tinerii de astăzi nu mai fac armata. 

„Din război îmi amintesc multe. Îmi amintesc de foștii camarazi. Am rămas impresionat de gerul din Rusia, unul cumplit. Am văzut multe, am văzut oameni murind. Am văzut cum se bombardau gările cu oameni în ele. Acum nu mai este obligatorie armata. Nu e bine. Era sfântă armata, îi disciplina pe tineri. Fără armată nu e bine. Cât era să stai acolo un an de zile…”, mărturisea Emil Vețeleanu într-un interviu. 

Dar, cine știe? Poate că de acolo, din înaltul cerului, va veghea împreună cu ceilalți veterani la ”limpezirea lumii”.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.