Național Cultură Religie Ultima oră
Părintele Dumitru Stăniloae, pomenit la 27 de ani de la trecerea la cele veșnice
Părintele Dumitru Stăniloae, pomenit la 27 de ani de la trecerea la cele veșnice
05/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, 5 octombrie, Părintele Dumitru Stăniloae a fost pomenit la Mănăstirea Cernica, la împlinirea celor 27 de ani de la mutarea la cele veșnice.

La slujba de pomenire, Părintele Gheorghe Holbea, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din București și ucenic al marelui teolog, și-a exprimat nădejdea, conform Basilica.ro, că Părintele Dumitru Stăniloae va fi canonizat, evocând în cuvântul său opiniile stareților athoniți despre părintele Stăniloae, dar și un mesaj al filosofului Emil Cioran.

Astfel, vorbind despre parcursul academic și spirtual al Părintelui Stăniloae, ucenicul acestuia a adus la lumina zilei în mod deosebit recunoașterea internațională de după perioada calvarului din temnițele comuniste, amintind de prima univeristate din lume care i-a acordat titlul de Doctor honoris causa, la recomandarea unor profesori și a stareților athoniți, dar și despre munca depusă de Părintele Stăniloae la traducerea Filocaliei. O traducere garantată de trăirea teologului, fapt ce l-a determinat pe filosoful Emil Cioran să-i scrie părintelui Stăniloae că a ridicat un monument nu numai spiritualității românești, ci și limbii literare românești.

 „Dumnezeu să îl odihnească, iar pe noi să ne întărească în lumina teologiei pe care părintele a dăruit-o nu numai teologiei românești, ci teologiei ortodoxe, teologiei universale. Nădăjduim să ajungem la canonizarea părintelui Dumitru, așa cum a fost canonizat Sfântul Iustin Popovici, așa cum a fost canonizat Sfântului Sofronie Saharov în trecut și alți teologi”, a spus, conform aceleiași surse, Părintele Holbea în încheiere.

 

 Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.