Național Cultură Ultima oră
Ziua Internaţională a Muzicii, sărbătorită în fiecare an la 1 octombrie
Ziua Internaţională a Muzicii, sărbătorită în fiecare an la 1 octombrie
01/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Ziua internaţională a muzicii (International Music Day) sau Ziua mondială a muzicii (World Music Day) este sărbătorită, în fiecare an, la 1 octombrie.

Iniţiată în 1975 de Lord Yehudi Menuhin, a fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council - IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973. Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută atât de renumitul violonist şi muzicolog, Yehudi Menuhin, cât şi de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO, care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia, potrivit www.imc-cim.org.

Consiliul Internaţional de Muzică, cel care susţine celebrarea Zilei internaţionale a muzicii, a fost fondat de UNESCO în 1949 şi reprezintă cea mai mare reţea de organizaţii, instituţii şi persoane din lume care îşi desfăşoară activitatea în domeniul muzical. Consiliul promovează diversitatea muzicii din viaţa tuturor popoarelor şi accesul la muzică pentru toţi oamenii, reunind organizaţii din aproximativ 150 de ţări din întreaga lume, urmărind consolidarea păcii şi promovarea înţelegerii între oamenii din toate categoriile sociale, potrivit www.calendarlabs.com., citat de Agerpres.

IMC, în încercarea sa de a stabili o armonie globală prin muzică, sărbătoreşte Ziua internaţională a muzicii cu accent special pe organizarea de evenimente muzicale, programe de radio şi de televiziune, dar şi prin materiale de presă. Având în vedere realizarea unui mediu adecvat şi mai primitor pentru muzică şi luând atitudine faţă de poluarea sonoră a mediului, IMC propune ca fiecare ţară să păstreze câteva momente de tăcere în Ziua internaţională a muzicii şi să folosească momentul respectiv pentru a asculta muzică redată în principalele pieţe ale oraşelor.

Evenimentele organizate pentru a cinsti această artă sunt numeroasele concerte, la care sunt invitaţi să participe compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume, pentru a vorbi despre importanţa muzicii şi locul ei în viaţa modernă. Ziua internaţională a muzicii promovează arta muzicală şi relaţia de prietenie între popoare şi culturi, schimbul de experienţă şi aprecierea numeroaselor valori estetice. Muzica este cel mai mare element unificator din umanitate şi toate evenimentele sociale semnificative au piese muzicale dedicate acestui deziderat. Niciun eveniment nu este mai bine recunoscut sau definit decât o face această artă, care defineşte şi completează o experienţă socială şi estetică umană perfectă, după cum este relatat pe pagina dedicată zilei de Consiliul Internaţional de Muzică.

De ziua Internațională a muzicii, violonistul Alexandru Tomescu a pregătit fanilor o supriză. 

1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, Campania Ascultă 5 minute de muzică clasică, inițiată de Radio România Muzical, împlinește 10 ani! O sărbătoare fără muzică nu e sărbătoare :) Vă invit să urmăriți filmulețul de mai jos, avem o surpriză pentru voi. Pe curând!”, a scris violonistul pe pagina de socializare. 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.