Național Cultură Ultima oră
La mulți ani, Moș Costache! Veteranul de război Constantin Florea a împlinit 104 ani
La mulți ani, Moș Costache! Veteranul de război Constantin Florea a împlinit 104 ani
26/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Știrile care ne bucură. Cel mai probabil, dacă am avea o rubrică intitulată ”Știrile care ne bucură” prioritare ar fi cele despre aniversările veteranilor de război, indiferent de locul de Românie în care trăiesc.

Asta pentru că, așa cum spuneam și cu alte ocazii, ne bucurăm să îi știm că sunt, că încă ne sunt candele aprinse de demnitate și dragoste față de neam și țară. Și nu putem să nu ne întrebăm adesea care este secretul vârstei lor înaintate: să fie îndârjirea lor în a vedea cu propriii ochi România ”limpezită”, ori Dumnezeu ni-i lasă ca repere în vremurile tulburate de, poate, prea mult egoism? Nu știm. Ceea ce știm, însă, este că cei mai mulți dintre dumnealor au vorbit sau vorbesc despre un trai sănătos, credinţă în Dumnezeu şi iubirea împărtăşită celor din jur.

104 ani! Atât a împlinit Moș Costache, Tata sau Bunu Costache cum firesc ne vine a-l numi și numai văzându-l în pozele postate, la ceas aniversar, de Forțele Aeriene Române. 

În data de 25 septembrie 2020, sublocotenentul (ret.) Florea Constantin, veteran de război participant la al Doilea Război Mondial, a împlinit vârsta de 104 ani.

Veteranul de război Florea Constantin s-a născut în data de 25 septembrie 1916, comuna Dolhasca, județul Suceava și a executat stagiul militar în perioada 1938-1945 în cadrul Flotilei 1 Aviație din Iași. Pe timpul desfășurării celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1945, a fost concentrat în calitate de mecanic de aviație în cadrul Flotilei 2 Bombardament din Corpul Aerian Român.

În august 1944, a fost luat prizonier pentru scurt timp de către forțele sovietice la Țăndărei, județul Ialomița, unde unitatea a fost redislocată în anul 1943. A continuat războiul pe aerodromul din Budapesta, iar în anul 1945 a trecut în rezervă, obținând gradul de sublocotenent în rezervă.

Mulți ani cu bine, domnule Florea Constantin!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.