Național Ultima oră
Prima și singura reţea de trasee pentru alergare montană din România, extinsă cu zece noi rute
Prima și singura reţea de trasee pentru alergare montană din România, extinsă cu zece noi rute
22/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Prima şi singura reţea de trasee pentru alergare montană din România, cu marcaje permanente, s-a extins, de la cinci la 15 trasee în Munţii Apuseni, cu o lungime totală de 194 km, a declarat luni vicepreşedintele clubului sportiv Xterra Oradea, Szokolszky István.

"Noi am creat, anul trecut, prima reţea de trasee pentru alergare montană din ţară. Scopul nostru este de a prezenta zonele montane dintr-o altă perspectivă şi anume din punct de vedere al turismului sportiv. Alergarea montană a devenit un fenomen şi deşi este un sport de nişă, nu de masă, poate fi practicat de orice categorie de alergători, de la începători la avansaţi. Pentru toţi cei interesaţi de aceste trasee, am creat un site dedicat, sportinapuseni.ro, pentru a centraliza toate datele despre sportul în Munţii Apuseni, care este în dezvoltare", a declarat, conform Agerpres, în conferinţă de presă, Szokolszky István.

Proiectul actual de extindere a reţelei de alergare montană cu alte zece trasee vizează trei zone turistice de importanţă majoră: Remeţi - patru trasee, Stâna de Vale - trei trasee şi Vârtop - trei trasee. Celelalte cinci existente au fost realizate în zonele Şuncuiuş şi Roşia, de clubul Xterra împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD).

Traseele în circuit sunt de lungimi şi grade de dificultate diferite, de la 12 km cele mai scurte până la 38 km, cel mai lung. Acestea pot fi parcurse în funcţie de pregătirea fiecăruia, în alergare, de la două ore traseele scurte, la şase ore cele lungi, sau doar pot fi practicate ca drumeţie. La pornirea dintr-un centru de cazare sunt montate panouri informative în limbile română, maghiară şi engleză.

Marcajele permanente de diferite culori - galben, verde, albastru şi roşu, în ordinea dificultăţii - înfăţişează un alergător colorat pe o tablă cu fundal alb.

Directorul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pintér István, a menţionat că legislaţia turistică actuală din România nu face referire foarte clară la aceste activităţi extraturistice, sportive, de la alpinism, escaladă, rafting, canioning, speologie sportivă până la alergarea montană sau skiul de tură.

Traseele sunt accesibile pentru ATV-uri sau alte mijloace adecvate, în caz de apel de urgenţă.

Obiectivul pe termen lung al clubului Xterra este extinderea reţelei de trasee în toată zona Munţilor Apuseni, legarea tuturor zonelor turistice între ele, astfel încât cei pasionaţi să poată traversa Apusenii de la Şuncuiuş la Zlatna, atingând toate reperele turistice majore.

Proiectul celor zece trasee a fost finanţat de Consiliul Judeţean Bihor, prin Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor.

Foto: padureacraiului.ro

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.