Din Arad Religie Ultima oră
Zile de rugăciune și cinstire închinate Ocrotitorului spiritual al Mitropoliei Banatului, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș
Zile de rugăciune și cinstire închinate Ocrotitorului spiritual al Mitropoliei Banatului, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș
15/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Zilele de 14, 15 și 16 septembrie ale fiecărui an sunt zilele în care Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al Catedralei Mitropolitane din Timișoara și ocrotitorul Banatului, adună în împreună-rugăciune sute de credincioși din părțile Banatului și nu numai. 

Procesiunea cu moaștele Sfântului, Vecerniile, Utreniile, Taina Sfântului Maslu, Acatistele, Paraclisele, Liturghiile, săvârșite pe parcursul celor trei zile în condițiile impuse de pandemia de coronavirus, dar în bună rânduială și comuniune pe care doar cupola Bisericii lui Hristos o poate așeza deasupra credincioșilor, conturează aura zilelor de rugăciune din Mitropolia Banatului, binecuvântată a-l avea pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș rugător şi puternic ocrotitor în ceruri.

Rugător și ocrotitor din Înaltul Cerului, căruia astăzi, în ziua prăznuirii sale, credincioșii, diaconii, preoții și Ierarhii, adunați în duh de bucurie în Catedrala Mitropolitană din orașul de pe Bega, l-au rugat să mijlocească pentru ocrotirea Bisericii și a țării, liniștea văzduhurilor, sănătate, sporirea în credinţă, în dragostea către Dumnezeu şi către aproapele şi în toată fapta cea bună, în călătoria spre Împărăția lui Dumnezeu. 

La Liturghia Arhierească săvârșită astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a alăturat în rugăciune și slujire și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care, de altfel, cu dragoste îl așează pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș la sufletele credincioșilor la fiecare Sfântă Liturghie, atunci când îi încredințează rugăciunilor Sfântului la binecuvântarea de final. 

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți de contextul istoric-bisericesc al slujirii Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, prezentând credincioșilor aspecte mai puțin cunoscute din viața Sfântului, perioada grea în care acesta a fost chemat la slujire, încercările deloc ușoare ale secolului XVII la care Biserica a trebuit să facă față, subliind buna conlucrare dintre provinciile românești și lucrarea bogată a slujitorilor Bisericii în acea perioadă. 

Totodată, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul i-a îndemnat pe credincioși să urmeze exemplul vieții dat de Ocrotitorul Banatului, spunând că ”Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, copil orfan, călugăr misionar și ierarh jertfelnic, ne învață prin exemplul vieții sale să prețuim familia, părinții dăruiți de Dumnezeu și comunitatea parohială sau monahală din care facem parte, fiindu-ne tuturor model de ascultare, răbdare și smerenie și icoană a slujirii jertfelnice în Biserica Domnului Hristos. Indiferent de greutățile întâmpinate în viață, indiferent de cum se dezvăluie ceilalți oameni în fața noastră (egoiști, indiferenți, răi, zgârciți etc.), Sfântul Iosif ne spune prin viața și sfințenia lui, să fim buni, să dăruim, să iubim, să ascultăm de Dumnezeu și să slujim Bisericii Lui”.

Astăzi, 15 septembrie, în Catedrala târnosită în urmă cu 74 de ani de Patriarhul Nicodim Munteanu, în prezența Majestății Sale Regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi din toate colţurile pământului românesc, tocmai s-a mai pus o cărămidă zilei de mâine, zi care ”nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie”, după cum spunea Majestatea Sa, iar noi repetăm ori de câte ori avem prilejul, cu nădejdea statornicirii acestui crez în sufletele noastre. 

”Din tinerețe cu totul te-ai supus Domnului, cu rugăciunile și cu ostenelile și cu postul. Pentru această, văzând Dumnezeu nevoințele tale, arhiereu și păstor Bisericii Sale te-ai rânduit; și, după moarte, în cetele sfinților te-ai sălășluit, Sfinte Părinte Iosif. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să  ne dăruiască iertare de greșeli nouă, celor ce cu credință și cu dragoste săvârșim sfântă pomenirea ta” (Troparul Sfântului)

 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.