Din Arad Religie Ultima oră
Sărbătoare în Cetatea Caransebeșului: 10 de ani de la sfinţirea noii Catedrale și 50 de ani de viață și 20 de arhierie a PS Părinte Lucian
Sărbătoare în Cetatea Caransebeșului: 10 de ani de la sfinţirea noii Catedrale și 50 de ani de viață și 20 de arhierie a PS Părinte Lucian
14/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Cetatea Caransebeșului a îmbrăcat haină de sărbătoare ieri, 13 septembrie 2020, la împlinirea a 10 de ani de la sfinţirea noii Catedrale a Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului, a 50 de ani de viaţă şi a 20 de ani de slujire arhierească a Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Într-un gest de firească bucurie și împreună-rugăciune la ceas aniversar, de la sărbătoarea Cetății Caransebeșului nu puteau lipsi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, ierarhii Cetății Aradului, al cărei fiu duhovnicesc este Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. 

Celor trei Ierarhi s-au alăturat, în rugăciune, bucurie și sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care împreună cu un sobor de preoți și diaconi au slujit Sfânta Liturghie și au participat la evenimentele organizate cu acest prilej. 

La un deceniu de la târnosirea de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a celui mai reprezentativ sfânt locaș al Eparhiei Banatului Montan, ce poartă hramul „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Patriarhul României a transmis un mesaj de felicitare şi binecuvântare, pe care îl redăm integral în cele ce urmează, tocmai pentru că ilustrează cel mai bine evenimentele solemne de la Caransebeș.  

Felicitări şi binecuvântări pentru evenimente solemne la Caransebeş

Anul acesta, 2020, Episcopia Caransebeşului se află în sărbătoare, organizând o serie bogată de manifestări liturgice, teologice şi cultural-spirituale, în zilele de 12-13 septembrie, dedicate aniversării a: 10 de ani de la sfinţirea noii Catedralei Episcopale a Caransebeşului (2010), 50 de ani de viaţă şi 20 de ani de slujire arhierească a Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Ca semn al continuităţii vieţuirii creştine şi simbol al cetății şi al eparhiei, noua Catedrală Episcopală Ortodoxă a Caransebeşului, cu hramurile Învierea Domnului şi Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul, a fost edificată în apropierea ruinelor celei mai vechi basilici creştine din vechea cetate Tibiscum.

Înălţarea catedralei a fost o năzuinţă de secole a episcopilor ortodocşi români ai Caransebeşului, care au luptat în condiţii istorice grele pentru afirmarea duhovnicească, culturală şi naţională.

Primul Patriarh al României, Miron Cristea, în vremea păstoririi sale la Caransebeş (1910-1919), a vorbit de nenumărate ori despre necesitatea ridicării unei noi catedrale, însă, din cauza condiţiilor politice de dinaintea datei de 1 Decembrie 1918, acest edificiu nu s-a putut realiza.

Mai târziu, din pricina greutăţilor cauzate de anii războiului şi de instaurarea regimului comunist ateu, catedrala nu a mai fost construită, iar la 14 februarie 1949, istorica Episcopie a Caransebeşului a fost desfiinţată. Însă, prin voia şi cu ajutorul lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat, Episcopia Caransebeşului a fost reîntemeiată în anul 1994.

Restauratorul Episcopiei Caransebeşului, episcopul Emilian Birdaş, a întocmit planul noii catedrale, iar piatra de temelie a fost pusă la data de 27 octombrie 1996 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Laurenţiu Streza, astăzi mitropolitul Ardealului.

Construcţia şi înfrumuseţarea noii catedrale a fost desăvârşită prin strădania Preasfinţitului Părinte Lucian, iar în data de 12 septembrie 2010 am săvârşit personal slujba de sfinţire, împreună cu mai mulţi ierarhi.

Astfel, cunoscând din istorie pătimirile şi răstignirea Episcopiei Caransebeşului, care au durat timp de 45 de ani (1949-1994), înţelegem de ce hramul principal al acestei catedrale episcopale este „Învierea Domnului”, dar şi pentru că Ortodoxia este prin excelenţă Biserica Învierii sau a biruinţei Crucii prin Înviere.

Totodată, anul acesta este unul important şi pentru Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care aniversează 50 de ani de viaţă şi 20 de ani de slujire arhierească rodnică în demnitatea de episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, în perioada 2000-2006 şi de episcop al Caransebeşului din anul 2006 până în prezent.

Chemat de Dumnezeu la înalta slujire a arhieriei când avea vârsta de 30 de ani, Preasfinţitul Părinte Lucian a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei în ziua de 12 septembrie 2000 şi hirotonit arhiereu în ziua de 1 octombrie 2000. După ce a slujit peste cinci ani în această demnitate, în anul 2006 a fost ales şi instalat ca episcop al Caransebeşului.

Cu multă osteneală şi zel misionar, Preasfinţitul Părinte Lucian a desfăşurat în această eparhie o bogată activitate pastoral-liturgică şi social-misionară, slujind „cu timp şi fără timp” Biserica lui Hristos din această parte a ţării.

Astăzi, în eparhia Caransebeșului vedem roadele bogate ale acestei slujiri dinamice. Prin grija sa părintească şi multă osteneală în Episcopia Caransebeşului, în plus faţă de noua catedrală episcopală, au fost edificate zeci de biserici noi şi au fost restaurate, consolidate şi înnoite mai multe biserici sau mănăstiri vechi, monumente istorice. De asemenea, au fost înfiinţate protopopiate, mănăstiri şi parohii noi, ca expresie a responsabilității pastorale şi a misiunii eclesiale.

Deodată cu zidirea noilor lăcașuri de cult, Preasfințitul Părinte Lucian a intensificat lucrarea de conservare şi restaurare a bisericilor şi mănăstirilor monumente istorice, chemând astfel clerul şi credincioşii la mai multă responsabilitate pentru conservarea şi punerea în valoare a tezaurului patrimonial din această zonă a ţării.

Îmbinând armonios activitatea pastorală, liturgică şi culturală, cu lucrarea social-filantropică, Preasfinția Sa a împlinit și a înmulțit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor instituții și așezăminte social-filantropice.

La ceas aniversar, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să dăruiască Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, ani mulţi cu sănătate şi bucurii, precum şi aceeași râvnă plină de evlavie pentru slujirea arhierească pastorală şi socială, spre binele Bisericii noastre şi al poporului român dreptcredincios.

Întru mulţi şi fericiți ani, Preasfinția Voastră!      

† Daniel 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto: Episcopia Caransebeșului

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.