Național Cultură Ultima oră
Cel mai tânăr violoncelist calificat în Semifinala de Violoncel a Concursului Enescu are 14 ani
Cel mai tânăr violoncelist calificat în Semifinala de Violoncel a Concursului Enescu are 14 ani
09/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Şapte tineri violoncelişti dintre cei 13 concurenţi care au fost selectaţi în a doua etapă au obţinut majoritatea voturilor membrilor juriului Secţiunii de Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu 2020, pentru a se califica în Semifinala competiţiei.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis marţi Agerpres, aceştia sunt: Margarita Balanas (Letonia), Ştefan Cazacu (România), Sebastian Fritsch (Germania), Jeremy Garbarg (Franţa), Anouchka Hack (Germania), Jaemin Han (oreea de Sud) şi Keisuke Morita (Japonia).

Cel mai tânăr concurent care intră în semifinală, Jaemin Han, are 14 ani, acesta fiind şi cel mai tânăr concurent care a intrat în semifinală în istoria Concursului Enescu.

Semifinala de violoncel, care va consta în interpretarea unei sonate de George Enescu, va avea loc pe 13 mai 2021 la Ateneul Român, în Bucureşti.

Finala va fi sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 18,00, şi va consta într-un concert cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Nicolas Altstaedt.

Etapa a II-a Concursului Internaţional George Enescu 2020, Secţiunea Violoncel, s-a desfăşurat online în perioada 5-7 septembrie, rezultatele fiind anunţate marţi, online, de către preşedintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului.

"Iată-ne ajunşi la jumătatea Concursului. Personal, am fost foarte fericit să ascult atât de multe interpretări care dau dovadă de atât de mult talent şi virtuozitate din repertoriul celei de-a doua etape. Totuşi, doar o parte dintre tinerii muzicieni vor fi invitaţi să cânte în Bucureşti în mai 2021, să-şi urmeze visul de a deveni laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu - Secţiunea Violoncel. Însă nu toţi. Aş dori să le urez tuturor succes şi noroc în viaţă şi să le amintesc să nu renunţe niciodată! Iar celor care îşi vor găsi numele pe listă doresc să le urez mult succes în Semifinală şi sper să ne vedem în Bucureşti plini de sănătate, bine pregătiţi şi în cea mai bună dispoziţie!", a spus preşedintele juriului, David Geringas, citat în comunicat.

 

Juriul Secţiunii de Violoncel a ediţiei 2020 a Concursului Enescu este format din David Geringas (preşedintele juriului), Myung-Wha Chung, Leonid Gorokhov, Alexandra Guţu, Frans Helmerson, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Meehae Ryo, Tsuyoshi Tsutsumi şi Raphael Wallfisch.

La Secţiunea Violoncel au fost cei mai mulţi concurenţi înscrişi la această ediţie a Concursului Enescu. De altfel, procesul de preselecţie - prevăzut în Regulamentul Concursului - a fost necesar doar pentru Secţiunea Violoncel, deoarece numărul de candidaţi înscrişi (105) a depăşit numărul maxim de concurenţi care pot să fie evaluaţi de juriu în timpul competiţiei (85). În prima etapă, desfăşurată tot online, între 30 august şi 3 septembrie, au fost selectaţi 13 tineri violoncelişti din 10 ţări.

Este pentru prima dată în istoria Concursului Enescu când primele două etape ale secţiunilor sunt organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiţia, în ciuda pandemiei.

Foto:  www.festivalenescu.ro  

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.