Din Arad Cultură Ultima oră
Doi ani fără Aurel Liviu Birtolon, nepotul marelui corifeu al Unirii Ştefan Cicio Pop
Doi ani fără Aurel Liviu Birtolon, nepotul marelui corifeu al Unirii Ştefan Cicio Pop
07/09/2020 ⋅ 0 comentarii

”Nu poți învia cu adevărat decât din pământul patriei”, spunea episcopul  Inochentie Micu-Klein, cel care a murit în exil la Roma și a cărui ultimă dorință a fost să fie înmormântat în pământ românesc.

Casele, asemeni oamenilor, au fiecare povestea lor. Ele nu pot fi trimise în exil ca și proprietarii lor, însă pot fi abandonate și lăsate în ruină.

În casa unde a funcționat Consiliul Național Român Central, stau și azi la loc de cinste chipurile foștilor proprietari. O poză mai veche îl înfățișează pe avocatul Ștefan Cicio-Pop iar o alta, de dată mai recentă, este a lui Aurel Liviu Birtolon. Acesta din urmă a fost nepotul corifeului Marii Uniri de la 1918 Ștefan Cicio- Pop. Mama lui Aurel Birtolon, Ana, a fost fiica lui Cicio-Pop.

Poza îl înfățișează pe Birtolon îmbrăcat elegant într-un costum negru, cu papion la gât asemeni marilor bărbați ai veacurilor trecute. 

Viața nu a fost însă elegantă cu nepotul ilustrului om politic arădean. Birtolon a trebuit să îndure multe. A văzut cum în casa bunicului său au fost aduși chiriași, el și mama sa fiind nevoiți să plece în lumea largă. 

În cele din urmă Birtolon va ajunge în străinătate.

Din nou acasă

Se întoarce acasă la rădăcini, după anul 1990. Întoarcerea nu e doar o luptă pentru recuperearea bunurilor care au aparținut bunicului său, a fost și o luptă pentru  cinstistirea memoriei ilustrului său înaintaș.  

          Cred că nu îți poți găsi liniștea decât acasă printre ai tăi. Așa a fost și în cazul lui Birtolon.

În casa lui Ștefan Cicio-Pop am fost de mai multe ori, de fiecare dată cu emoție. Emoții am de fiecare dată când îmi vin în minte momentele petrecute acolo. Aurel Birtolon avea obiceiul ca în fiecare an de 1 Decembrie să îi primească în casă pe toți cei care doreau să îi treacă pragul.

Aurel Birtolon moare în septembrie 2018, fiind înmormântat în cimitirul Eternitatea în cavoul bunicului Ștefan Cicio-Pop.

Am fost contemporani cu ultimul urmaș al unui mare bărbat de stat, avem o clădire simbol al luptei pentru unitate națională, care a găzduit sediul Primului Guvern al Transilvaniei și avem nădejdea că într-o bună zi exteriorul ei va fi la fel de frumos ca sufletele celor care au locuit în Casa Ștefan-Cicio Pop. 

Ștefan Cicio-Pop, un orfan ajuns Prim-ministru

Prim-ministru interimar al României, Ministrul Afacerilor Externe, Președinte în două rânduri al Camerei Deputaților,  deputat în Parlamentul de la Budapesta din partea cercului electoral Șiria, Președinte al Consiliului Național Român Central (Primul Guvern al Transilvaniei ), vicepreședinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, membru al Consiliului Dirigent deținând portofoliile apărării și internelor, de profesie avocat, doctor în drept  cu studii universitare la Budapesta și Viena acesta a fost Ștefan Cicio-Pop. Un orfan a cărui ambiție și muncă l-a dus pe cele mai înalte culmi. Unul dintre cei mai mari bărbați politici ai țării. De-a lungul carierei de avocat acesta câștigă pentru țăranii români pe care i-a apărat în procese peste 10.000 de procese urbariale. Țărănimea l-a îndrăgit și l-a socotit protectorul ei.

 El și-a pus în anul 1918 la dispoziție casa pentru ca în ea să funcționeze Consiliul Național Român Central al cărui președinte a fost. 

La înmormântarea sa, din anul 1934, vor participa primul-ministru de atunci Gheorghe Tătărăscu, Iuliu Maniu și Ion Mihalache.

În luptă cu timpul

Am la mine pe birou cartea de vizită a lui Aurel Birtolon, primită de la soția acestuia. În ea dincolo de cele scrise așa cum se face pe o carte de vizită parcă este trecută întreaga viață zbuciumată a acestui om.

Pentru ca uitarea să nu se așeze peste familia lui Ștefan Cicio-Pop și peste casa sa, ușa acesteia rămâne deschisă. Gestul acesta frumos este continuat de văduva lui Aurel Birtolon, doamna Jeanine. O femeie care și-a iubit soțul, o doamnă care iubește România și istoria acestui popor.

În noiembrie 2018, printr-un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918, Casa Ștefan Cicio-Pop a fost iluminată arhitectural. Alături de ea pe o listă scurtă au mai fost luminate: Ateneul Român, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Academia Română, Grădina de vară Capitol din București,   Cazinoul din Constanța, Catedrala Încoronării din Alba-Iulia, Muzeul Unirii din Iași și Muzeul Memorial din Sighet.

Fie ca luminile aprinse atunci să nu se stingă niciodată în sufletele noastre. Poziționarea pe acestă listă, onorează orașul Arad și arată rolul său deosebit de important în istoria României.

În 2019 a văzut lumina tiparului cartea scriitoarei Lia Alb intitulată ,,Cimitirul istoriei". Cartea prezintă istoria casei lui Ștefan Cicio-Pop. Literatura se împletește cu istoria în eterna încercare a omului de a învinge timpul.

Prof.univ.dr. Corneliu Pădureanu este nu numai biograful lui Ștefan Cicio-Pop ci și președintele asociației care poartă numele marelui corifeu al Aradului. Profesorul Pădureanu s-a luptat ani de-a rândul pentru ca activitatea lui Ștefan Cicio-Pop să fie cunoscută. A reușit acest lucru prin cărțile și articolele publicate despre liderul P.N.R.

Prof. Stoica Cristian, Școala Profesională ,,ASTRA”

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.