Național Cultură Religie Ultima oră
La 551 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, Centrul „Ștefan cel Mare” organizează a XXIV-a ediție a Colocviilor Putnei
La 551 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, Centrul „Ștefan cel Mare” organizează a XXIV-a ediție a Colocviilor Putnei
03/09/2020 ⋅ 0 comentarii

La 551 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, Centrul „Ștefan cel Mare” organizează a XXIV-a ediție a Colocviilor Putnei. În acest an, condițiile deosebite au impus organizarea simpozionului în mediul online.

Vor fi discutate teme din muzicologie și istorie, printre care vechea notație muzicală, clopotele lui Ștefan cel Mare și perioada de la Putna a Ierom. Pimen, viitorul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, informează Basilica.ro.

Lucrările se vor desfășura exclusiv online, prin intermediul platformei Zoom, urmând să fie coordonate din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

Deși farmecul Colocviilor Putnei era dat tocmai de interacțiunea directă dintre participanți în cadrul plin de har oferit de mănăstire, un avantaj al desfășurării online este că „a permis participarea unor conferențiari din SUA, Canada sau Rusia care nu ar fi putut participa din pricina distanței”, după cum spun organizatorii.

Secțiunea de muzicologie

Noutatea actualei ediții constă în includerea unei secțiuni de muzicologie intitulată „Probleme de transcriere a notației medio-bizantine: abordări vechi și noi ale cântărilor din Antologhioanele putnene”.

Participă muzicologii Maria Alexandru (Tesalonic), Svetlana Kujumdzieva (Sofia), Gregory Myers (Canada), Yevgeniya Ignatenko (Kiev), Dimosthenis Spanoudakis (Tesalonic), Nicolae Gheorghiță (București), Adrian Sîrbu (Iași).

Temele abordate vor fi: importanța Școlii Muzicale de la Putna în istoria muzicii bisericești ortodoxe, Sfântul Ioan Cucuzel în repertoriul Școlii Muzicale de la Putna, o abordare metrică a notației muzicale medio-bizantine. Vineri va avea loc o masă rotundă dedicată descifrării notației muzicale vechi.

Secțiunea de istorie

Vor prezenta comunicări istoricii Ovidiu Cristea (București), Ștefan S. Gorovei (Iași), Ștefan Andreescu (București), Alexandru Pascal (Moscova), Emil Dragnev (Chișinău), Vlad Bedros (București), Olimpia Mitric (Suceava), Vera Tchentsova (Paris), Alice Isabella Sullivan (SUA), Olena Sergij (Kiev), Bohdan Berezenko (Kiev).

Aceștia vor aborda subiecte ca:

-clopotele lui Ștefan cel Mare;

-invazia de lăcuste în timpul campaniei otomane din Moldova în 1476;

-ceașcă de la Ștefan cel Mare la Petersburg;

-programul iconografic al bisericii Sf. Nicolae din Rădăuți;

-iconografia „Punerii în mormânt” în pictura din Moldova;

-lada de sacristie de la Putna;

-antimisele din colecția Mănăstirii Putna;

-Ieromonahul Pimen Zainea, stareț și ghid la Mănăstirea Putna.

Înfiinţat în 2005, Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna își propune să mențină interesul pentru cercetarea și cunoașterea trecutului, în special a epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna.


Foto: Mănăstirea Putna

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.