Național Cultură Ultima oră
Dirijorul român Cristian Măcelaru, noul director al Orchestrei Naţionale a Franţei
Dirijorul român Cristian Măcelaru, noul director al Orchestrei Naţionale a Franţei
02/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Începând de ieri, 1 septembrie 2020, Cristian Măcelaru a preluat mandatul de director muzical al Orchestrei Naționale a Franței. 

Dirijorul român și-a asumat funcția cu un an mai devreme decât fusese stabilit anterior, ca urmare a demisiei lui Emmanuel Krivine, care a renunțat la post în luna mai a acestui an. Cristian Măcelaru urmează să susțină primul său concert în calitate de director muzical al Orchestrei Naționale a Franței în data de 24 septembrie, la Sala Grand Auditorium a Radiodifuziunii Franceze, cu un program ce va cuprinde lucrări semnate de Claude Debussy, Camille Saint-Saëns și Serghei Rahmaninov.

Cristian Măcelaru a fost numit în noiembrie 2019 pentru a-i succeda în 2021 francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franţei (ONF), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri simfonice din ţară.

În vârstă de 40 de ani, dirijorul român are o dublă misiune: să evidențieze calitățile orchestrei din repertoriul francez și să consolideze influența și locul orchestrei atât la Paris și în regiunile din restul Franței, cât și în întreaga lume.

Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra națională al Franței pentru prima dată în 2018, ca parte a unui concert-portret al lui Claude Vivier. Pe 23 iulie a susținut unul dintre primele concerte cu audiență la auditoriul Radio France, după închidere, în care a dirijat Barber, Bizet și Grie.

Mandatul lui Măcelarul în fruntea Orchestrei Naționale a Franței va avea o durată de patru ani.

Cristian Măcelaru (n. 15 martie 1980, Timișoara, România) este un dirijor român, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.