Național Cultură
Românul Cristian Măcelaru, numit director muzical al Orchestrei Naționale a Franței
Românul Cristian Măcelaru, numit director muzical al Orchestrei Naționale a Franței
13/11/2019 ⋅ 0 comentarii

Dirijorul Cristian Măcelaru va conduce Orchestre National de France, una dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Anunțul a fost făcut aseară și este privit drept o mare surpriză în Franța, după cum notează celebra publicație Le Figaro.

Cristian Măcelaru a dirijat prima dată Orchestra Națională a Franței în septembrie 2018, la Paris și chiar dacă numirea pare o surpriză pentru francezi, Cristian Măcelaru este o figură cunoscută pe scena mondială a muzicii clasice. 

Conform romania-muzical.ro, Cristian Măcelaru şi-a început cariera muzicală ca violonist. La 19 ani a debutat la Carnegie Hall şi a fost cel mai tânăr concert-maestru la Orchestrei Simfonice din Miami. Ca dirijor a apărut prima dată la Houston Grand Opera în anul 2010, conducând spectacole cu opera pucciniană Madama Butterfly. Recunoaşterea internaţională a venit doi ani mai târziu, atunci când Cristian Măcelaru l-a înlocuit la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice din Chicago pe Pierre Boulez. În ultimii ani şeful de orchestră a colaborat în mod regulat cu câteva dintre cele mai renumite ansambluri americane: Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din New York Philharmonic şi cea din Los Angeles. Vreme de trei stagiuni Cristian Măcelaru a fost dirijor în rezidenţă al Orchestrei din Philadelphia. În Europa a condus ansambluri ca Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Capela de Stat din Dresda şi Orchestra Gewandhaus din Leipzig. 

Numit pentru o perioadă de patru ani, Cristian Măcelaru, născut în Timişoara, cel mai mic dintre zece fraţi, îi va succeda lui Emmanuel Krivine, în vârstă de 72 de ani, primul director muzical francez care a ocupat această funcţie după Jean Martinon în 1973

Mandatul său va începe în septembrie 2021.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.