Național Ultima oră
Eveniment inedit la Astra Film Festival: filmele vor putea fi urmărite din bărci sau hidrobiciclete
Eveniment inedit la Astra Film Festival: filmele vor putea fi urmărite din bărci sau hidrobiciclete
02/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Spectatorii care vor participa la primele trei zile ale Astra Film Festival 2020 vor putea urmări filmele proiectate la Muzeul Astra din Sibiu, din bărci sau hidrobiciclete care plutesc pe apă.

Filmele vor fi urmărite pe un ecran imens, amplasat printre mori de vânt. Iar înaintea începerii lor, publicul va fi invitat să ia loc în bărci pe acordurile Fanfarei Zece Prăjini.

Anul acesta, cel mai longeviv festival de film documentar din România are loc între 4 și 13 septembrie la Sibiu și între 16 și 25 octombrie online.

„Atât cadrul și condițiile de vizionare cât și filmele propuse ne ajută să înțelegem și să ne concentrăm și mai mult la temele majore ale situației în care ne aflăm: felul în care se rescrie sub ochii noștri societatea în care trăim, natura bulversată de intervenția umană, migrația globală și infodemia –  industria informației și a Big Data, în care trusturile gigantice ne transforma relațiile umane, industria militară și tot țesutul societății”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, potrivit culturaladuba.ro

Prima seară se numește „Cu barca printre mori de vânt” (sâmbătă, 5 septembrie) și va avea în prim-plan documentarul „Povestea lui Fatat” (Liban, 2016) de Ibrahim Harb.

În seara a doua (duminică, 6 septembrie), „Cu barca pe munte”, este prezentat pe ecranul dintre Mori de Vânt filmul-eveniment „Transalpina, drumul regilor” (România, 2017), de Dumitru Budrala.

De asemenea, va fi proiectat și clipul „Arta pe scena nouă – Până când nu te iubeam” (România, 2020), o producție specială care a luat naștere în pandemie, când teatrele erau închise și artiștii au fost nevoiți să reinventeze o scenă nouă, pe câmp. Coregrafia are loc pe muzica Mariei Tănase.

A treia seară de vizionări de pe lac, „Cu barca în viitor” (luni, 7 septembrie) este o altă metaforă în care privim, legănați de timp, spre provocările care ne așteaptă – influența inteligenței artificiale asupra vieților noastre private, a societății și a viitorului nostru al tuturor. Iar filmul „iHuman” (Norvegia, 2019), de Tonje Hessen Schei, ne arată cum cele mai avansate și influente tehnologii ale momentului ne schimbă viața, societatea și viitorul. Și dacă, după ce noi, oamenii, creăm tehnologia, ajungem ca, mai apoi, tehnologia să ne recreeze pe noi? – este o întrebare grea a acestui film, proiectat la Sibiu în premieră națională.

În afară de locul numit Între Mori de Vânt, Muzeul Astra oferă anul acesta încă cinci locații pentru iubitorii filmului documentar: Scena de pe Lac, Târgul de țară, Pavilion de Joc, Amfiteatru și Casele de demult (care găzduiește Expoziția multimedia Identități Feminine în Ruralul Sudic Românesc).

În Sibiu vor fi proiecții de film în Piața Mică și la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu”.” – se arată în comunicatul transmis de Astra Film Festival.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.