Național Religie Ultima oră
Moment istoric pentru românii din Ocnița! După aproape 60 de ani, s-a oficiat prima Liturghie în limba română
Moment istoric pentru românii din Ocnița! După aproape 60 de ani, s-a oficiat prima Liturghie în limba română
09/08/2020 ⋅ 0 comentarii

Mare bucurie pentru credincioșii români din orașul Ocnița, sâmbătă, 8 august, când  Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa.

Un moment istoric am putea spune, având în vedere că în ultimii 50-60 de ani în oraşul Ocniţa nu s-au oficiat slujbe în limba română. În unica biserică din oraş, locaş care aparţine de Patriarhia Moscovei, slujbele se oficiază doar în slavonă.

Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa, formată la cererea creştinilor din Ocniţa dornici de a avea slujbe în limba română, a fost înfiinţată, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, comunitatea a fost recunoscută ca persoană juridică de către stat. 

Cu ajutorul preoţilor din protopopiatul Botoşani, Arhiepiscopia Iaşilor, comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a cumpărat un teren, unde urmează să fie ridicat un sfânt locaş în stil moldovenesc. Părintele paroh Sergiu Grosu, ajutat de creştini buni şi darnici, a reuşit să achiziţioneze un vagon, unde, cu spirit de gospodar, a amenajat un spaţiu pentru rugăciune, informează Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi.

”Este altceva când auzi Sfânta Liturghie în limba ta, în limba română”

Emoționați bucuria unui astfel de înălțător moment, bunii creștini gratificați pentru implicare jertfelnică în organizarea parohiei româneşti din Ocniţa au spus că ”prin deschiderea acestui sfânt locaş la Ocniţa, românilor din acest oraş li s-a făcut o mare dreptate. De zeci de ani aşteptă această bucurie ca să se poată ruga în limba maternă. Ei mergeau la slujbe la biserica existentă în oraş, dar este altceva când auzi Sfânta Liturghie în limba ta, în limba română.”

PS Antonie a menţionat că Episcopia de Bălţi va răspunde oricărui apel de a forma o comunitate, acolo unde creştinii vor dori să ţină de Biserica canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei. 


 Foto: Episcopia de Bălți

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.