Din Arad Religie Ultima oră
Fii viteaz la Firiteaz! Tineri de toate vârstele au participat la o acțiune inedită organizată de Părintele Vlad-Sergiu Sandu
Fii viteaz la Firiteaz! Tineri de toate vârstele au participat la o acțiune inedită organizată de Părintele Vlad-Sergiu Sandu
05/08/2020 ⋅ 0 comentarii

”Dacă ești tânăr, ai între 5 și 75 de ani, și ești dornic de mișcare (și fizică, dar și sufletească), HAI LA FIRITEAZ! Cum? Nu știi unde e Firiteazul? Faci 20 de minute din Arad. Scrie-mi și te direcționez!”, a fost anunțul prin care un preot arădean a reușit să ”miște” fizic și sufletește zeci de tineri de toate vârstele, în cadrul unei activități încadrate în tematica anului omagial dedicat ”Pastorației părinților și copiilor” din cadrul Patriarhiei Române.

Familii adunate sub streașina iubirii lui Dumnezeu

Cu acest gând, mărturisește Părintele Vlad-Sergiu Sandu, preot paroh în Parohia Firiteaz de șase ani, că a plecat la drum pentru a duce la bună plinire acțiunea ”Fii viteaz la Firiteaz!”. O acțiune în timpul căreia, copii, tineri, părinți și bunici s-au rugat, au pedalat, s-au jucat, au mâncat și tare mult s-au bucurat. 

S-au rugat

Cum bunicii noștri ne-au învățat că e bine și de folos ca ”totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”, iar pe bunici e bine a-i asculta, în seara de 4 august, începând cu ora 19.00, tinerii s-au adunat în biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Și cum altfel ar fi putut pune început bun acțiunii, dacă nu în împreună- rugăciune către cea în al cărei post ne aflăm în aceste zile, Născătoarea de Dumnezeu ”ceea ce este pricina bunătăţilor şi credincioşilor întărire, una întru tot lăudată”?


Au pedalat, s-au jucat, au mâncat și tare mult s-au bucurat

Înarmați cu biciclete, ghiozdane, perinuțe, măști de protecție și musai zâmbete (de hrană și apă ocupându-se gazda), după citirea Paraclisului Maicii Domnului, participanții ”Fii viteaz la Firiteaz!”, au pornit pe cale. O cale a bunei dispoziții așezate în Dumnezeu, care a găsit popas de odihnă pe câmpia din proximitatea localității. Odihnă trupească și sufletească, judecând după tema propusă spre discuție de Părintele Vlad-Sergiu Sandu: ”Sfinții, prietenii noștri”, în timpul căreia toți cei prezenți au făcut cunoștință cu Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, de la a cărui mutare în veșnicie se împlinesc astăzi 60 de ani. Un Sfânt român în Țara Sfântă, candelă veșnic aprinsă a Bisericii și a neamului românesc. Iar cum acolo unde sunt copii nu poate lipsi jocul, ”Țară, țară, vrem ostași!” a fost, la momentul potrivit, cel care a unit mâini și a sădit zâmbete pe chipul tuturor. 


Când Îl pui pe Dumnezeu în față, e imposibil să nu reușești

”Se făcea ora 19:00, când micuța noastră localitate se umplea de copii, tineri, părinți și bunici veniți de peste tot pentru a participa la evenimentul pe care l-am propus în urmă cu câteva zile, „Fii viteaz la Firiteaz!”. Trebuie să vă mărturisesc că nu m-am gândit că va avea un asemenea impact, dar se reconfirmă: când Îl pui pe Dumnezeu în față, e imposibil să nu reușești. A fost o seară de neuitat, în care ne-am jucat, am mâncat și ne-am bucurat unii de ceilalți, uitând pentru două ceasuri de telefoane, griji, probleme și neajunsuri. Până la urmă, despre ce e viața, dacă nu despre bucuria de a fi unii lângă ceilalți?”, a mărturisit părintele paroh. 

Convins că lucrurile se pot schimba în bine, chiar și în vremuri delicate, dacă fiecare încearcă să fie chiar și numai o mică rază de lumină în locul în care se află, Părintele Vlad-Sergiu Sandu a mai spus că ”4 August 2020 este ziua care va rămâne înscrisă pe răbojul sufletului meu. Trăim vremuri delicate și am convingerea că dacă fiecare dintre noi, în „pătrățica” noastră, în familia noastră, în cercul nostru de prieteni, printre colegii de serviciu, reușim să fim o rază de lumină, cât de mică, putem să schimbăm multe”.

A fost un drum frumos, ce va lăsa în urmă luminos… neîndoios, în fiecare suflet participant la ”Fii viteaz la Firiteaz”, după cum Sfântul astăzi sărbătorit scria în poezia ”O, om!”:

”Deci nu uita!...Fii credincios

Cu grijă şi cu teamă

Să laşi în urmă luminos,

Un semn, un gând, un drum frumos,

Căci pentru toate, neîndoios,

Odată vei da seama... 

 

”Fie ca "pedalarea" noastră prin viață să aibă ca destinație Împărăția lui Dumnezeu! Să ne întâlnim sănătoși și la fel de voioși!”, este urarea de final pe care Părintele a așezat-o la sufletele celor prezenți, într-o seară de 4 august, frumos și cu folos petrecută la Firiteaz. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.