Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Liturghie arhierească la Mănăstirea Feredeu, în Duminica a doua din Postul Nașterii Domnului
(FOTO) Liturghie arhierească la Mănăstirea Feredeu, în Duminica a doua din Postul Nașterii Domnului
24/11/2019 ⋅ 0 comentarii

În Duminica a doua din Postul Nașterii Domnului și a 30-a după Rusalii, Mănăstirea Feredeu a fost așezată sub semnul bucuriei și al rugăciunii. Zicem al bucuriei pentru că atunci când în urmă cu câteva luni (în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți) Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul poposea în Casa Feredeului, Părintele Stareț Ilarion Tăuceanu, în cuvântul de mulțumire, l-a invitat pe Preasfinția Sa a repeta această bucurie, bucuria împreunei-rugăciuni, atât obștei cât și credincioșilor care iau Calea Feredeului în Duminici și sărbători.

Atunci, pe calea pregătirii spre Înviere, astăzi, în postul menit a pregăti ieslea sufletească pentru primirea Pruncului Iisus. Și judecând după numărul celor prezenți (tineri, copii, vârstnici) și după așezarea acestei împreună-rugăciuni și determinare pe calea spre ieslea Bethleemului, putem spune că ne-am făcut martorii regăsirii timpului de care parcă prea mult ne plângem în ultima vreme că nu știm unde și când a trecut. 

Un timp în care toți cei prezenți ne-am reamintit că nu este suficient să fim atenți doar la ce nu trebuie să facem ci mai ales la ceea ce trebuie să împlinim. Și mulți au fost cei care chiar de astăzi au plinit pentru că zeci de credincioși prezenți la Feredeu s-au întâlnit, la momentul rânduit, în Lingurița Euharistică. 

”Bunule învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?”, a fost întrebarea dregătorului din Evanghelia de astăzi, iar în cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat faptul că este nevoie de o schimbare a modului de a fi și de a gândi al fiecăruia dintre noi pentru a afla răspuns bun acestei întrebări. 

”Atenți fiind la cuvintele și învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, învățăm că în viața creștină pe pământ nu este suficient doar să nu facem anumite greșeli sau fapte rele, ci este nevoie de o schimbarea a modului de a fi și de a gândi (Luca 18, 18-27).

Evanghelia Duminicii a XXX-a după Rusalii ne relatează întâlnirea dintre Domnul Hristos și un om cu responsabilități mari și bogat. Cererea dregătorului este pertinentă și reprezintă un mod de gândire a multor oameni.

„Ce să fac ca să moștenesc viața de veci?” (Luca 18,18), arată preocuparea omului pentru a trăi veșnic. Nu este o noutate, toți oamenii vor să trăiască cât mai mult, și mai ales pe pământ.

Dar se pare, că ceea ce făcuse tânărul până atunci nu era suficient. Ceva îi lipsea! Îi lipsea generozitatea, dărnicia sau milostivirea față de cei săraci. 

Astfel, învățăm din Evanghelie că nu este suficient să ne rugăm, să postim, să nu furăm, să nu ne înfrânăm, ci trebuie să fim milostivi, să-i iubim pe oameni așa cum sunt ei și să-i ajutăm.

Creștinismul ne învață să nu fim comozi și indiferenți la nevoile semenilor. El ne arată ce trebuie să facem, nu neapărat ce nu trebuie să facem. Biserica noastră conturează privirea omului spre faptul că trebuie să renunțe la ceva pentru a primi pe Cineva, să renunțăm la daruri pentru a primi pe Dăruitorul - Iisus Hristos.

După cum am văzut, Domnul Iisus Hristos propune dregătorului, dar nu impune, recomandă, dar nu comandă schimbarea vieții, povățuiește, dar nu anulează libertatea omului.

Ce să facem noi pentru a trăi veșnic cu Dumnezeu? Să ascultăm de El. Să mergem în casa Lui, Sfânta Biserică. Să îi iubim pe oameni și să ne comportăm ca Domnul Hristos. 

Cât de elocventă este viața Fiului lui Dumnezeu pe pământ și cât de accesibilă este învățătura Lui pentru a o pune în practică astăzi!

Să ne deschidem inima pentru ca Dumnezeu să ne ajute să fim oameni și creștini buni”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

Slujbă de pomenire pentru Părintele Florin-Ciprian Țucudean

Cum pe calea mântuirii fiecare avem cruci mai greu sau mai ușor de dus, astăzi, în biserica Mănăstirii Feredeu s-a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru Părintele Florin-Ciprian Țucudean care, după o lungă suferință, săptămâna trecută a luat calea veșniciei. Cale pentru care soborul de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Părimte Emilian Crișanul, căruia s-au alăturat soția și fiul Părintelui, precum și toți credincioșii, s-au rugat să îi fie în și spre Lumină. 


”Cele ce sunt cu neputinţă la oameni, sunt cu putinţă la Dumnezeu”

 Se spune că dacă vrei să te mântuiești, cu întrebarea să călătorești. 

Feredeu, 24 noiembrie 2019, Liturghie arhierească și o întrebare de purtat în timpul Liturghiei de după Liturghie: știu ce nu trebuie să fac, dar sunt dispus să și împlinesc ceea ce este de împlinit? Pot ”vinde toate câte am şi să le împart săracilor pentru a avea comoară în ceruri?”. 

Avem întrebarea, culeasă astăzi de pe Calea Feredeului, iar cel mai probabil răspunsul îl vom afla, fiecare în parte și toți împreună,  în darurile puse sau nu înainte Ieslei Bethleemului, la capătul celor 40 de zile de lucrare și post. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.