Național Ultima oră
Piese medievale relevante pentru istoria Transilvaniei, restaurate şi reintroduse în circuitul cercetării
Piese medievale relevante pentru istoria Transilvaniei, restaurate şi reintroduse în circuitul cercetării
31/07/2020 ⋅ 0 comentarii

Un număr de 21 de piese medievale relevante pentru istoria Clujului şi a Transilvaniei vor fi restaurate, descrise şi reintroduse în circuitul cercetării ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Cele 21 de piese aparţin Bibliotecii Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române şi fac parte dintr-un lot de 169 de volume şi 10 fragmente de manuscrise medievale inventariate în anul 2018, la iniţiativa conf. dr. Adrian Papahagi de la Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai".

"Operaţiunile se vor desfăşura în cadrul proiectului 'FRAGMED - Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice", finanţat prin granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului", se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Academiei Române.

Biblioteca Filialei Cluj a Academiei Române este unul dintre principalii depozitari ai memoriei Clujului medieval. Aici se conservă o mare parte din patrimoniul care a aparţinut bibliotecilor instituţiilor ecleziastice ale oraşului medieval: parohia catolică Sf. Mihail, abaţia benedictină din Cluj-Mănăştur, conventurile franciscan şi dominican, trecute toate în patrimoniu iezuit sau unitarian, în sec. al XVI-lea.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.