Din Arad Cultură Ultima oră
Aradul și arădenii în viziunea academicianului Ștefan Pascu (1914-1998)
Aradul și arădenii în viziunea academicianului Ștefan Pascu (1914-1998)
30/07/2020 ⋅ 0 comentarii

Întotdeauna adevărul trebuie să iasă la lumină și faptele bune ale înaintașilor trebuie să fie cunoscute de generația actuală. Oamenii trebuie să cunoască istoria pământului pe care calcă, pentru că ea este povestea de viață a străbunilor noștri, spune profesorul de istorie Cristian Stoica.

”Faptele trebuie relatate în mod obiectiv. De multe ori, fiind arădeni, suntem subiectivi atunci când vorbim despre Arad și despre înaintașii care au adus glorie orașului. De aceea am considerat că este bine să readucem la lumină scrierile academicianului Ștefan Pascu despre Arad”, spune profesorul.

Cine a fost academicianul Ștefan Pascu?

Ștefan Pascu s-a născut în 1914 la Apahida în județul Cluj. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A studiat la Academia di Romania din Roma, fiind și laureat al Școlii de paleografie, diplomatică și arhivistică din Vatican. Doctoratul în istorie și filosofie îl va obține în 1942.

Traseul profesional a fost excepțional. Ștefan Pascu a fost pe rând profesor, decan și rector (timp de 8 ani) la Universitatea Babeș-Bolyai. Pentru activitatea științifică pe tărâmul istoriei este ales membru al Academiei Române. A condus timp de 16 ani secția de istorie a Academiei Române fiind și Președintele filialei Cluj a Academiei. Din anul 1975 a fost Președinte al Comisiei de demografie istorică.

Lucrările istorice publicate au fost numeroase la fel și premiile primite ca urmare a bogatei activități de cercetare.

Aradul și arădenii în viziunea academicianului Ștefan Pascu

Academician și Președinte al Secției de Istorie a Academiei Române Ștefan Pascu făcea următoarea caracterizare:

”Primul deceniu al secolului al XX-lea a însemnat un pas înainte în toate domeniile de activitate în viața națiunii române din Transilvania. Aradul își păstrează, își sporește chiar locul și rolul. Orașul devine centrul presei românești și unul din centrele culturale cele mai de seamă ale tuturor românilor.

Este, în aceste condiții, pe deplin explicabil, rolul hotărâtor al Aradului în pregătirea și Înfăptuirea Marii Uniri din 1918 ...La Arad și-a desfășurat activitatea, timp de o lună Consiliul Național Central Român... (Primul Guvern al Transilvaniei-n.n.). La Arad și-a avut sediul comanda gărzilor naționale românești... Aici la Arad, se hotărau, prin desbateri în cel mai democratic spirit al vremii aceleia, toate măsurile premergătoare ale Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia...

De aici, de la Arad, s-a organizat adunarea cu caracter plebiscitar, care a hotărât unirea pentru totdeauna a Transilvaniei cu România, și tot la Arad s-a redactat hotărârea istorică de unire. Cinste arădenilor pentru înțelepciunea dovedită cu prilejul pregătirii și înfăptuirii celui mai însemnat eveniment din istoria multiseculară a poporului român.”

Un mare dascăl

Cu puțin timp înainte de împlinirea a 50 de ani de la mărețul act de la 1 Decembrie 1918 Ștefan Pascu i-a adunat pe studenții din anii terminali ai Facultății de Istorie pentru a discuta cu ei referitor la lucrarea de licență a fiecăruia. Marele dascăl le-a recomandat să redacteze lucrări referitoare la contribuția zonelor din care aceștia proveneau la realizarea Marii Uniri din 1918. Unul dintre cei prezenți în sală a fost Ioan Godea. Acesta va redacta o lucrare de licență referitoare la ziarul ”Românul”. Prof. univ. Dr. Ioan Godea (1943-2014) originar din județul Arad va ajunge director al Muzeului Satului din București și director în cadrul Ministerului Culturii.

Prof. dr Gheorghe Șora biograful lui Vasile Goldiș mărturisea că a început să scrie despre marele bărbat și om politic Vasile Goldiș la îndrumarea lui Ștefan Pascu care a înțeles anvergura lui Vasile Goldiș.

Aradul

Noi cei de astăzi, oamenii cetății, trebuie să afirmăm răspicat rolul deosebit de important pe care l-a avut orașul nostru în decursul istoriei. Și alte mari nume de istorici o recunosc. Ei nefiind arădeni nu pot fi acuzați de subiectivism.

Am fost la Cluj-Napoca în Cimitirul Central pentru a ține un moment de reculegere și să rostim o rugăciune la mormântul academicianul Ștefan Pascu, situat pe Aleea Personalităților.

Să-i fie memoria binecuvântată! Sit tibi terra levis, magister!

Prof. Stoica Cristian, Școala Profesională ”ASTRA” - Arad

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.