Național Ultima oră
Fregata ”Regele Ferdinand” s-a întors acasă după cinci săptămâni de misiune
Fregata ”Regele Ferdinand” s-a întors acasă după cinci săptămâni de misiune
23/11/2019 ⋅ 0 comentarii

”Bine ați venit!”, ”Respect”, ”Bine ați revenit acasă”, ”Felicitări! Misiune îndeplinită”, sunt doar câteva dintre zecile de mesaje care au început să curgă în mediul online, imediat după ce Forțele Navale Române au început live-ul cu momentul în care Fregata se apropia de intrarea în Portul Constanța.  Chiar și așa, doar dintr-un live al momentului nu puteai să nu observi cum, dincolo de seriozitatea caracteristică marinarilor militari, îi căutau din priviri și zâmbeau imediat cum îi identificau pe cei dragi între cei care așteptau în Port. 

Fregata "Regele Ferdinand" cu numărul de bordaj F221 a revenit astăzi în Portul Militar Constanţa, după ce, timp de cinci săptămâni, a participat la două misiuni internaţionale în Marea Mediterană. Pe parcusul celor două sptămâni a parcurs aproximativ 5.500 de mile marine şi a făcut escale în porturile Aksaz (Turcia), Alexandria (Egipt), Haifa (Israel) şi Limassol (Cipru), informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Conform aceleiași surse, în prima parte a marşului din Marea Mediterană, desfăşurat în perioada 18 octombrie - 20 noiembrie, bastimentul românesc a participat, alături de alte nave din cadrul Alianţei, la Operaţia NATO "Sea Guardian" pentru descurajarea activităţilor ilegale pe flancul sudic al NATO şi UE, prin acţiuni de monitorizare a traficului maritim, sub conducerea Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

"În cea de-a doua parte a prezenţei în Marea Mediterană, F221 a luat parte la Exerciţiul multinaţional 'Dogu Akdeniz 19', organizat de Forţele Navale ale Turciei, alături de aproximativ 50 de nave, aeronave şi submarine ale partenerilor străini, 4.700 de militari din 15 state, unde a pus în aplicare diverse scenarii de luptă în diferite medii, submarin, maritim şi aerian", se precizează într-un comunicat al SMFN, remis Agerpres.

Aceeaşi sursă mai arată că în porturile Alexandria, Haifa şi Limassol, reprezentanţi ai comunităţilor româneşti care trăiesc în Egipt, Israel şi Cipru au urcat pentru prima dată la bordul fregatei "Regele Ferdinand", au vizitat nava, au interacţionat cu echipajul şi s-au bucurat de surprizele pregătite de militarii din Forţele Navale Române.

Bine ați revenit acasă!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.